Jágr se může stát třetím nejlepším střelcem NHL všech dob. Útočí na Hulla

Může se zdát, že během sezony NHL nemine den, kdy by Jaromír Jágr nepřekonal nějaký rekord zámořské soutěže, nebo tomu aspoň nebyl blízko. V různých kategoriích historických tabulek už česká osmašedesátka přeskočila leckterou hokejovou legendu, teď je v ohrožení Brett Hull. Ten je zatím třetím nejlepším střelcem NHL všech dob, ale v neděli už to nemusí platit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr dokáže pravidelně sbírat body i po čtyřicítce

Jaromír Jágr dokáže pravidelně sbírat body i po čtyřicítce | Zdroj: Reuters

„Denně jsem se budil a měl jsem hrozné sny. Probouzel jsem se, protože se mi zdálo, že už nikdy nedám žádný gól,“ vzpomíná Brett Hull.

Jako kdyby kromě základních životních potřeb potřeboval k přežití jen to, aby puk vletěl do sítě. V NHL dal 741 gólů a jako jeden z mála má na svém kontě víc branek než asistencí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejista Brett Hull měl kvůli hokeji špatné spaní. U Jaromíra Jágra, zdá se, nic podobného nehrozí

Jednou dal dokonce 86 gólů za sezonu. V roce 1991, kdy Jaromír Jágr přišel do NHL, byl Hull nejopěvovanějším hokejistou na předávání cen za uplynulý ročník. A dostal tu nejcennější – Hart Trophy.

„Když jsem dostal tu cenu, vůbec jsem nevěděl, co mám dělat a co to vlastně znamená. V publiku seděl můj otec, Wayne Gretzky, Mark Messier, Gordie Howe nebo Bobby Orr. A já si neuvědomoval, že jsem vlastně po jejich boku. Byl to pro mě jen hokej, zábava. A nepřál jsem si nic jiného, než aby moje kariéra pořád pokračovala tímhle stylem,“ tvrdí kanadský rodák.

Hull tolik individuálních trofejí sice nezískal, ale v dalších letech pálil pořád. Když před osmnácti lety hrálo Česko proti Spojeným státům čtvrtfinále olympijského turnaje v Naganu, málokdo zapomene, jak byl Hull tehdy nebezpečný.

V NHL skórovali tři Češi. Jágr se přiblížil Hullovi, gólmana Mrázka odvolali

Číst článek

Střílel pořád, odevšud, rád to zkoušel golfovým úderem tak trochu v pokleku. To byl jeho hokejový život. „Když jsem se učil hokej, jenom jsem střílel na branku. Nebyl jsem žádný extra elegantní bruslař, moc jsem neuměl hrát do obrany, nebyl jsem lídrem týmu. Občas jsem i seděl na trestné lavici. Pak jsem ale tyhle drobnosti vylepšil. Ale ty góly mi zůstaly,“ dodává Hull.

U jeho jména je 741 gólů. Jágr nikdy nebyl tak vyhlášeným střelcem jako právě Hull nebo Gretzky, ale jeho dlouhověkost a stálé sbírání bodů ho dostaly aktuálně jednu branku za Hulla.

Už v noci na neděli může Jágr Hulla na třetím místě tabulky střelců NHL vyrovnat, nebo rovnou i přeskočit. Florida hraje jednu hodinu po půlnoci s Winnipegem, za který chytá další Čech Ondřej Pavelec.

František Kuna, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme