V Liverpoolu mají Lennonův klavír. Člen Beatles na něj hrál pár hodin před smrtí

Návštěvníci anglického Liverpoolu můžou od včerejška obdivovat novou relikvii související s legendárními Beatles. Vůbec poprvé je v Británii k vidění poslední piano, na které hrál pár hodin před svou smrtí John Lennon. Zatím na tři roky ho získalo interaktivní muzeum Beatles Story.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Liverpoolu mají klavír Johna Lennona. Člen Beatles na něj hrál pár hodin před smrtí

V Liverpoolu mají klavír Johna Lennona. Člen Beatles na něj hrál pár hodin před smrtí | Foto: Jiří Hošek

Sestra Johna Lennona Julia Bairdová nesměle zkouší klávesy vzácného klavíru, který se do podzemních prostor liverpoolské expozice stěhoval dvě hodiny.

Směje se, že ji za to vyhodí, protože je přísně zakázáno se vzácného exponátu dotýkat.

„Tohle je Johnovo studiové piano z jeho newyorských časů. Je skvělé ho tady vidět, když si uvědomíte, že John ho měl evidentně hodně rád. Stěhovalo se za ním z jednoho studia do druhého. Měl rád jeho zvuk a něco pro něj znamenalo," přibližuje Bairdová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Liverpoolu vystavují klavír Johna Lennona. Člen Beatles na něj hrál pár hodin před smrtí. Na místě natáčel zpravodaj Jiří Hošek

Ředitel expozice Beatles Story Martin King připomíná, že na klavíru vyrobeném společností New England Piano složil Lennon s Davidem Bowiem třeba písničku Fame nebo hit Whatever Gets You Through The Night, na němž se podílel Elton John.

„Tenhle klavír koupil nedávno ve Spojených státech v aukci člověk, který si přeje zůstat v anonymitě. Máme veliké štěstí, že to není jeden z těch sběratelů, kteří dají zakoupený předmět do sejfu nebo si ho vystaví v ložnici. Chtěl se o něj podělit, a tak máme piano zapůjčené prozatím na dobu tří let. Něco podobného se nám stalo v případě kytary George Harrisona," dodává King.

Julia Bairdová hraje na klavír, který patřil jejímu bratrovi Johnu Lennonovi | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme