ČRo připravuje hru o barokním skladateli Georgu Friedrichu Händelovi

„Hle, vítěz přichází" je název nové rozhlasové hry, která se v těchto dnech natáčí ve studiu 2 Českého rozhlasu. Je to příběh o vzniku Händelova oratoria Juda Makabejský, jehož autorem je Pavel Molek. Děj se odehrává v Londýně roku 1746, v době, kdy mezi sebou bojují Angličané s jakobity.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Preiss, vítěz 19. ročníku ankety Neviditelný herec

Viktor Preiss, vítěz 19. ročníku ankety Neviditelný herec | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Pavel Molek se inspiroval Händelovým oratoriem Juda Makabejský. Při psaní hry vycházel z oficiální verze, podle níž dílo vzniklo jako oslava vítězství anglických vojsk nad skotskými rebely.

„Když jsem četl oficiální vyprávění o tom, jak to vzniklo a srovnával jsem si to s libretem, tak jsem si říkal, že mnohem víc by sedělo, kdyby to bylo přesně naopak,“ popisuje Molek.

Přehrát

00:00 / 00:00

"Hle, vítěz přichází" je název nové rozhlasové hry inspirované oratoriem Juda Makabejský

V rozhlasové hře Händel píše oratorium jako oslavu Skotů. Když ale prohrají, věnuje ho vítězným Angličanům. S tím souvisí druhé téma hry, otázka, jestli velký umělec a génius musí nutně ztělesňovat vysoké mravní hodnoty.

„Je to pro mě asi největší téma té hry, co vlastně umělcům dokážeme odpustit. Když někdo píše andělskou hudbu, vyžadujeme po něm, aby to byl anděl? Nebo naopak, odpustíme mu, že je prchlivý, sebestředný, arogantní, protože je to génius a musí snést, že má i nějaké záporné vlastnosti,“ popisuje autor.

Hlavní roli Georga Fridricha Händela si zahraje Viktor Preiss.

„Je to pro mě takové setkání, protože je to setkání se sopkou. On byl velice výbušný člověk, emocionální tvůrce, takže to pro mě není úplně lehké, je to docela velké sousto,“ dodává.

Hru odvysílá Český rozhlas v září.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme