Fenomén electro swing. Dá se na něj tancovat i charleston

Čeští fanoušci electro swingu si už ve svých kalendářích zakroužkovali datum 20. února 2016. V tento den totiž do Prahy přijede legenda tohoto žánru Parov Stelar. Vyprodaný je už jeho prosincový koncert na brněnském výstavišti. Popularita electro swingu je v Česku poměrně vysoká, někteří příznivci klasického swingu mu ovšem často nemohou přijít na chuť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tanec

tanec | Foto: stock exchange

„Pro electro swing je charakteristické, že se tam kombinuje starý swing a moderní taneční beat,“ popisuje tento hudební žánr Mikuláš Jirout alias DJ Max W. Pod touto přezdívkou vystupuje už čtyři roky.

Podle něj je electro swing aktuální fenomén, o který neupadá zájem. „V Praze nebo Brně jsou akce, kde je pokaždé přes tisíc lidí,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je vlastně electro swing v Česku populární? A dá se na něj tancovat i charleston? Zjišťoval Vojtěch Koval

V únoru už po několikáté přijede do Prahy legenda electro swingu a jeden ze zakladatelů tohoto žánru Parov Stelar. Podle organizátorů se tento rakouský DJ pokusí vyprodat několikatisícovou Tipsport arenu.

„Je to podle mě jeden z nejpopulárnějších a nejposlouchanějších umělců, co se electro swingu týče. Na druhou stranu je spousta kapel, ať už z Francie nebo z Itálie, které jsou podle mě kvalitou dál. Jsou zábavnější. Můžu zmínit třeba Caravan Palace, Bomba Titinka nebo Swingrowers,“ dodává Jirout.

U fanoušků klasického swingu se electro swing ne vždy setkává s kladnou odezvou.

„Myslím si, že třeba francouzská linie, která vychází hodně z akustické muziky, je pro mě nejzábavnější. Osmdesát procent electro swingu jsou takové ty ‚tucky‘,“ zhodnotil v rozhovoru pro Český rozhlas herec, zpěvák a tanečník Ondřej Havelka s narážkou právě na moderní taneční doprovod.

Na akce věnované electro swingu ale podle Mikuláše Jirouta často vyrážejí také příznivci klasického swingu. „I na electro swing se dá tancovat charleston,“ uzavírá.

Vojtěch Koval, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme