Žokej Josef Váňa chce startovat v příštím ročníku Velké pardubické

Legendární žokej a osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa plánuje start v příštím ročníku slavného dostihu. Na rozdíl od letošního ročníku už má i koně, se kterým by závod absolvoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

121. Velká pardubická, vítěz Josef Váňa

121. Velká pardubická, vítěz Josef Váňa | Foto: Filip Jandourek

„Myslím si, že na příští rok takového koně mám, takže pokud zůstaneme oba dva zdraví, určitě to chci zkusit. Jmenuje se Hawk Wing, ale musím se domluvit s majitelem, jestli mi ho vůbec půjčí,“ směje se Váňa.

„To bychom museli vyloženě vybouchnout v kvalifikačních dostizích a podle mě je Hawk Wing tak schopný a rozvíjející se kůň, že to se asi nestane,“ myslí si.

Legendární žokej je přesvědčen o tom, že jeho startu na dalším ročníku Velké pardubické nemůže zabránit ani jeho věk. Dne 20. října oslavil 63. narozeniny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Váňa starší chce příští rok opět jet Velkou pardubickou. Více Pavel Petr a Josef Dufek, majitel vítěze českého a slovenského derby Touch of Genia

„Už nejsem nejmladší a fyzická kondice není taková, jaká bývala, ale třeba s Tiumenem jsme si rozuměli tak, že ani nebylo poznat, že jsem třeba o generaci starší než kluci, se kterými jsem Velkou pardubickou jel,“ říká Josef Váňa.

Rodina se k jeho rozhodnutí vrátit se do Pardubic staví různě. Pro je rozhodně Váňův syn Josef, sám také žokej, který by se tak vedle otce mohl objevit na startu.

„Byl bych rád, kdyby jel. Myslím si, že máme i dobrého koně. Když se na to bude cítit, ať jede. Lidi to chtějí, my to chceme, všichni to chtějí, tak proč ne?“

DATA: Úpravy překážek zvýšily bezpečnost i úroveň Velké pardubické

Číst článek

Opačný názor má ovšem manželka Josefa Váni Pavla. „Deset let zpátky, třeba i pět, to bylo jenom v jeho kompetenci, nenechal si poručit. Ale dnes už vidí, že jeho zdravotní stav není až tak dobrý, že by to to tělo nemuselo vydržet. Osobně si myslím, že Velkou pardubickou už nikdy nepojede,“ poznamenala.

'Když si Pepa něco vezme do hlavy...'

Podle majitele vítěze českého a slovenského derby Touch of Genia Josefa Dufka, jehož koně Josef Váňa trénuje, je však návrat legendy do Velké pardubické reálný.

„Jsem přesvědčen, že Pepa je na to připraven jak mentálně, tak udělá i všechno pro to, aby fyzická kondice byla na takové úrovni, aby to nebyl hazard,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

S koňmi tráví Josef Váňa většinu času. Možná proto překvapí, že si pod stromeček nepřeje dárek s „koňskou“ tematikou, ale jen ponožky. Natáčel Pavel Petr

„Zdravotní stav je rozhodující jak u žokeje, tak i u koníka, který má parametry, aby jak z hlediska kvalifikace, tak případného dalšího hlavního závodu byl v říjnu 2016 připraven,“ dodává.

Podle Dufka navíc asi není nikdo, kdo by Josefu Váňovi případnou účast na vyhlášené steeplechase rozmluvil.

„Určitě dá na radu rodiny, ale když si Pepa něco vezme do hlavy, tak už je rozhodnutý, když bude zdravotně vše v pořádku u něj i u koně,“ uzavírá s tím, že by si na případný už devátý triumf Josefa Váni i vsadil.

Velkou pardubickou vyhrál Váňa čtyřikrát s Železníkem, jednou s Vronským a třikrát s Tiumenem.

Josef Váňa | Foto: Český rozhlas

Pavel Petr, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme