Hlavní cenu fair play dostal orientační běžec Michal Smola

Ač se to někdy nemusí jevit pravděpodobné, sport včetně toho vrcholového je stále plný příkladů hodných následování. Živoucím důkazem je čerstvý držitel Hlavní ceny za čin Českého klubu fair play pro rok 2009. Orientační běžec Michal Smola pomohl zachránit život soupeři v situaci, kdy měl šanci zajistit české štafetě zlaté medaile na mistrovství světa v Maďarsku. Neudělal to, a proto převzal ocenění Českého olympijského výboru. Poté dal rozhovor reportéru Janu Kalibovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orientační běh

Orientační běh | Foto: Lukáš Kosprt

Pojďme po stopách vašeho činu, za který jste dostal Hlavní cenu fair play. Vy jste byl v plném běhu štafetového závodu mistrovství světa, když se stalo co?

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Jana Kaliby s orientačním běžcem Michalem Smolou

Najednou jsem viděl, jak na zemi leží Švéd a u něj je skloněný Francouz – měli na mě předtím asi půlminuty náskok. Ještě zdálky na mě něco křičel Nor, ale nerozuměl jsem mu. Až jak jsem přiběhl blíž, viděl jsem, že Švéd je vážně zraněný a oni se mu snaží pomoci. Tak jsem se také snažil pomoci.

Mohl jste se ujmout vedení a vyhrát, ale to asi nepřicházelo v úvahu.

Ano, nastala situace, za které bych mohl doběhnout pro zlato, protože první tři zastavili. Ale bylo jasné, že musím pomoci.

Zraněným Švédem byl Martin Johansson. Co mu bylo?

Zarazil si při běhu tlustý klacek do stehna, asi 10 až 12 centimetrů. Já tam ještě nebyl, když mu Francouz vytáhl klacek z té rány, což byla velká chyba. Naštěstí to nezačalo moc krvácet, takže Nor běžel do cíle pro pomoc a já jsem s Francouzem nesl zraněného na asfaltovou cestu. Tam jsme dlouho čekali na záchranku, asi 20 minut – to bylo nejhorší.

Vypadá to z Vašeho vyprávění, že Francouz nebyl moc zkušený v oblasti první pomoci.

On si myslel, že to je povrchové zranění. Poté mi říkal, že když klacek vytahoval a stále nebyl konec, nevěřil svým očím, jak hluboko si ho Švéd zarazil.

Myslíte si, že Vaše ocenění může orientačnímu běhu jako sportu pomoci?

Doufám, že z toho bude vidět, že stále jsou sporty, kde to není jen o penězích. Orientační běh je ,,čistší“, je také o kamarádství, ale samozřejmě jde i o výkony.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme