Házenkářky čeká velká výzva. Ve formě hrající Rumunky a nejlepší hráčka světa Neaguová

České házenkářky ještě můžou doufat v postup do semifinále mistrovství Evropy. V předposledním utkání čtvrtfinálové skupiny ale musí porazit Rumunsko, a navíc čekat na další výsledky. Rumunky jsou na turnaji ve formě a hlavně mají v týmu loňskou nejlepší házenkářku světa Cristinu Neaguovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunská házenkářka Cristina Neaguová (v červeném) vede na mistrovství Evropy střeleckou tabulku

Rumunská házenkářka Cristina Neaguová (v červeném) vede na mistrovství Evropy střeleckou tabulku | Zdroj: Reuters

„Ona si vyskočí, koukne se, jestli se brankářka hne, nebo ne. A hlavně má v ruce dynamit. Proto je asi nejlepší hráčkou na světě,“ naznačila gólmanka Lucie Satrapová přednosti Cristiny Neaguové.

Rumunská hvězda zažívá ve Švédsku další povedený turnaj a je, ostatně jako pokaždé, velkou oporou týmu.

„Rumunky vyhrály tři zápasy a jeden prohrály. Poražené týmy na ně hrály poloosobku či osobku. A Neaguová ve všech zápasech – teď přeháním – dala deset gólů a na dalších deset přihrála,“ potvrdil trenér Jan Bašný vůdčí úlohu Neaguové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je silná, rychlá a hlavně má vyvinuté rozhodovací schopnosti. V každé situaci má správný výběr řešení, popsal rumunskou házenkářku Cristinu Neaguovou trenér české reprezentace Jan Bašný

Rumunská reprezentantka vede střeleckou tabulku a v součtu s asistencemi je zatím na mistrovství Evropy také nejlepší. Znovu tak dokazuje, že v současné ženské házené patří mezi nejkvalitnější hráčky.

„Je silná, rychlá a hlavně má vyvinuté rozhodovací schopnosti. V každé situaci má správný výběr řešení, ať už je to ve střelbě, v uvolňování ostatních hráček či hrou z pozice pivotky. To má málo hráček,“ připomněl kouč českého týmu.

Neaguová se stala dvakrát nejlepší házenkářkou světa, v kariéře ale zažila i těžké období kvůli zraněním. Po operaci ramena z roku 2011 byla mimo hru víc než rok a půl, a když se vrátila, poranila si koleno a čekala ji další pauza. Zdravotní problémy ji ale nezlomily a dál patří mezi nejlepší.

Těží z toho i rumunské družstvo, ve kterém by mohla česká reprezentace najít inspiraci – v týmové spolupráci zkombinované s výraznou individualitou.

„Pokud najdeme nějakou Neaguovou, určitě budeme lepší než ony. Nebo bychom mohli mít lepší výsledky než Rumunky, ale ona je jen jedna. Bohužel ji nenajdeme my, ani nikdo jiný. Je to nejlepší hráčka světa už několik let,“ dodal trenér Bašný. České házenkářky nastoupí proti Rumunsku v 16:15.

Mirko Vasić, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme