Kolektiv nade vše. Sportovce na Islandu neuctívají podle statistik

V souvislosti s Islandem napadne asi většinu lidí hlavně krásná příroda. Tento ostrov má ale také velmi dobré sportovce. Vedle házenkářů se teď v posledních letech prosazují i fotbalisté, kteří budou v neděli bojovat v evropské kvalifikaci v Česku. Právě kolektivní sporty odrážejí náturu Islanďanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupině A vládnou s plným počtem bodů a bez jediné inkasované branky fotbalisté Islandu

Skupině A vládnou s plným počtem bodů a bez jediné inkasované branky fotbalisté Islandu | Zdroj: Reuters

"Island je úžasným sportovním místem, kde jsou děti vedené ke sportu odmalička. Jak kluci, tak holky. Jsou neuvěřitelně sportovně všestranní," popisuje házenkář Jan Vtípil, který hrál v sezoně 2005/2006 nejvyšší islandskou soutěž.

Všestrannost dokazuje i fakt, že někteří současní fotbalisté hráli dlouho také třeba právě házenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolektiv nade vše. Sportovce na Islandu neuctívají podle individuálních statistik, říká házenkář Jan Vtípil, který hrál tamní ligu

Vtípil navíc poznal při svém pobytu, že sportovní život obyvatel ostrovního státu odráží jejich běžné každodenní vztahy.

"Určitě je tam vidět jejich vztah ke kolektivním sportům vzhledem k tomu, že oni jsou soudržná komunita. To je věc, která mě strašně bolela, když jsem se pak vrátil do Čech do té individualistické společnosti. Island je prostě jeden kolektiv, který spolu žije, velký jako Brno," připomíná Jan Vtípil, že Island má jen necelých 320 tisíc obyvatel.

Odlehlost jejich území od kontinentální Evropy a svým způsobem opuštěnost ještě víc umocňuje pocit sounáležitosti, ve kterém se výrazná individualita přehnané slávy nedočká.

"Je to národ, který si cení přínosu jedince v kolektivu. Špičkově hodnoceni a uctíváni nejsou sportovci, kteří jsou vidět ve statistikách vstřelených branek a podobně, ale ti, kteří se dokážou odevzdat kolektivu," vypozoroval český házenkář s reprezentačními zkušenostmi.

Navíc popularita sportovních odvětví se na Islandu neváže jen na velké úspěchy.

Sportem číslo 1 je pro Islanďany fotbal

"Přestože se tvrdívá, že islandským národním sportem je s ohledem na úspěchy na olympijské scéně házená, tak jednoznačně sportem číslo 1 je fotbal a nejsledovanější soutěží je Premier League. V podstatě neexistuje, aby nějaký mladý muž nebo jakýkoliv muž neměl v oblibě konkrétní anglický klub," říká bývalý házenkář islandského Vestmannaeyjaru Jan Vtípil.

Fotbal je sice na Islandu populární, národní tým se ale prosazuje až v posledních letech a ještě nikdy se nedostal na velkou akci typu mistrovství světa nebo Evropy, ke kterému se ale teď blíží. A případný postup zařídí hráči, kteří působí hlavně v zahraničí.

"Islanďani jako správní potomci Vikingů jsou kosmopolitní národ, takže oni hrozně moc cestují, a přestože jsou strašně hrdí na to, co jim dává to jedinečné prostředí Islandu, tak strašně rádi vyráží do světa," přibližuje Jan Vtípil.

Umění islandských fotbalistů a jejich týmové pojetí sportu poznají v neděli i čeští fotbalisté.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme