Motocyklový závodník František Šťastný má v Kochánkách svůj park

V Kochánkách na Mladoboleslavsku nedají zapomenout na svého nejslavnějšího rodáka - motocyklového reprezentanta Františka Šťastného - a otevřeli park, který je po slavném českém závodníkovi pojmenovaný. Slavnostní akt také připomněl největší úspěchy legendárního motocyklisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření Parku Františka Štastného se zúčastnili i motocykloví nadšenci a bývalí závodníci

Otevření Parku Františka Štastného se zúčastnili i motocykloví nadšenci a bývalí závodníci | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„V parku je instalovaná informační cedule, na které je životopis Františka Šťastného s tím, co všechno dokázal vyhrát a co všechno si během své kariéry dokázal polámat,“ říká iniciátor myšlenky na otevření parku Tomáš Lasák.

Park Františka Šťastného v Kochánkách má své místo vedle fotbalového hřiště. Tamním lidem by měl nabídnout prostor k odpočinku a relaxaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevření Parku Františka Šťastného navštívil i reportér ČRo Pavel Petr

František Šťastný se už za svého života stal motocyklovou legendou. Poprvé na závodní stroj usedl v roce 1947. Pětkrát byl mistrem Československa.

„Za své největší úspěchy pokládal umístění na stupních vítězů na ostrově Man, jinak i čtyři vítězství v závodech MS a spoustu dalšího,“ vypočítal Karel Březina, který otevření parku také navštívil.

Uznání se ale Šťastný nedočkal. „Bylo období, to bylo ještě za komunistů, kdy neměl co jíst a doslova živořil. Jezdili jsme na besedy, aby měl vůbec nějaké peníze. To byla strašná ostuda tohohle státu,“ rozohnil se Březina.

Rodák z Kochánek reprezentoval Československo také na kole. „Jednou ve Varšavě dojel na dámském kole. Rozsypalo se mu kolo, když vjel do tramvajové koleje. Byla tam divačka, tak jí vzal kolo a dojel,“ vzpomíná s úsměvem Miloslav Verner, přítel Františka Šťastného a bývalý jezdech na ploché dráze.

František Šťastný | Foto: Motorkáři.cz

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme