Radek Březina u soudu popisuje, jak fungoval trh s nezdaněným lihem

Olomoucký krajský soud projednává případ takzvané lihové mafie. Tu údajně řídil podnikatel Radek Březina. Při obchodování s nelegálním lihem připravila organizovaná skupina podle obžaloby stát na daních o 6,7 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Březina (v bílém svetru) přichází s dalšími obžalovanými k soudu

Radek Březina (v bílém svetru) přichází s dalšími obžalovanými k soudu | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Soud dnes poprvé řeší dva případy společně - kauzu kolem tajných skladů Radka Březiny spojil s kauzou, kterou vyšetřovatelé odhalili jen před pár měsíci.

Radek Březina v obou případech podle žaloby vystupuje jako hlavní organizátor nelegálních obchodů s technickým lihem. Za 8 let mělo jít o 21 milionů litrů.

Před soudem stojí dalších sedm obžalovaných – skladníci, řidiči, ostatní členové organizované skupiny, kteří se měli podílet na manipulaci s lihem, jeho ukrývání a distribuci.

Před soudem teď vypovídá Radek Březina, který popisuje, jak trh s nezdaněným lihem fungoval, včetně zařízení na jeho čištění.

Soud s Radkem Březinou, údajným bossem lihové mafie | Foto: Jana Zemková

Podle obžaloby členové skupiny zneužili režim podmíněného osvobození od daně u lihu, který byl určen k denaturaci a následné výrobě autokosmetiky a nemrznoucích směsí.

„Uvedený líh však ve skutečnosti k tomuto účelu nepoužili a prostřednictvím takzvaných fiktivních denaturací líh neoprávněně vyjmuli ze společnosti Morávia-Chem,“ řekl už dříve státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Nelegální líh pak podle něj putoval do tajných skladů na různých místech republiky, nebo ho hned prodávali.

Jana Zemková, Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme