Výběr Šámala na funkci předsedy Nejvyššího soudu budí rozpaky

Nejvyšší soud bude mít nového předsedu. Odpoledne jmenuje do této funkce prezident Miloš Zeman odborníka na trestní právo Pavla Šámala. Dlouholetá předsedkyně soudu Iva Brožová rezignovala a odchází do důchodu. Její nástupce ještě není ve funkci a už výměna budí rozpaky - třeba mezi poslanci ústavněprávního výboru. Jak koaličními, tak opozičními.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek 22. ledna experta na trestní právo a dlouholetého soudce Nejvyššího soudu Pavla Šámala (na snímku z 29. října 2008) na místo předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek 22. ledna experta na trestní právo a dlouholetého soudce Nejvyššího soudu Pavla Šámala (na snímku z 29. října 2008) na místo předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Komplot části justice domluvený s Pražským hradem, tak o jmenování Pavla Šámala mluvil bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Dodává, že je to poprvé, co prezident tak závažný krok neprobral s lidmi z rezortu.

„Tentokrát to vůbec neudělal. A já se jenom ptám proč? A domnívám se, že to je proto, aby se o tom bavil pouze s některými představiteli justice,“ vysvětluje Blažek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dlouholetá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová mluvila o svém odchodu. Dnes prezident do této funkce jmenuje Pavla Šámala.

Zároveň nevěří tomu, že Iva Brožová odchází z čela Nejvyššího soudu dobrovolně. I pro opoziční TOP 09 je to změna narychlo. Poslanec Martin Plíšek se ale drží víc zpátky. Říká, že je to na prezidentovi:

„Podle informací, které jsem k tomu získal, tak paní doktorka Brožová navrhla svého nástupce prezidentu republiky, ten to akceptoval.“

Rozpaky nebudí rychlé střídání v čele Nejvyššího soudu jen v opozici. Překvapuje i předsedu ústavněprávního výboru Jeronýma Tejce z ČSSD. Uznává ale Šámalovu odbornost.

„Druhá věc je, jak bude zvládat, nebo nebude zvládat roli manažera a člověka, který musí stmelit kolektiv lidí, který je velmi různorodý,“ dodává Tejc.

Odcházím dobrovolně, říká Brožová

Dlouholetá předsedkyně soudu Iva Brožová ale dnes pochybnosti politiků vyvrátila. Samozřejmě že odcházím dobrovolně, řekla Brožová.

„Především odcházím na základě dlouhodobě předem avizovaného odchodu v závislosti na změně zákona o soudech a soudcích,“ upřesňuje Brožová.

Vloni přijal parlament zákon, kterým byli z funkce odejiti předsedové trestního, občanskoprávního i obchodního kolegia, vysvětluje Brožová a dodává:

„V tu chvíli jsem věděla, že je potřeba, abych odešla i já, aby došlo ke změně ve funkci předsedy Nejvyššího soudu. Protože pomocí tohoto zákona poprvé v historii Nejvyššího soudu vznikla situace, že si předseda bude svoje nejbližší spolupracovníky moci vybrat sám.“

Brožová také dodala, že do funkce předsedy žádného kandidáta nenavrhla, včera ale s výběrem Pavla Šámala souhlasila. Podle ní je odborníkem, zkušeným soudcem a má i zkušenosti z legislativy.

Pavel Šámal je autor nového trestního zákoníku. Podle seznamů zveřejněných ministerstvem spravedlnosti v lednu 2011 byl v minulosti členem KSČ. O své nové funkci nechtěl až do jmenování mluvit. Šámal bude v 22leté historii Nejvyššího soudu jeho čtvrtým šéfem.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme