Některé obce si s kompetencí schválit doplatek na bydlení nevědí rady

Měl to být bič na podnikatele s lidskou bídou. V posledních dnech to ale vypadá, že se plán na omezení příjmů majitelů ubytoven pro sociálně slabé poněkud zadrhává. S doplatkem na bydlení pro obyvatele ubytoven totiž musí od 1. května nově souhlasit i obce. Ty si často nevědí s novou kompetencí rady a například bohumínská radnice už pohrozila, že souhlas s doplatkem možná vydávat nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která přitvrdila podmínky pro vyplácení doplatku na bydlení, dělá starosti i magistrátu v Ústí nad Labem.

Například požadavek na vyšší počet metrů čtverečních na jednoho jejich obyvatele může vyřadit z provozu hned dvě z jejich zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

S doplatkem na bydlení pro obyvatele ubytoven musí od 1. května nově souhlasit i obce. Jak zjistila Věra Masopustová, některé si s novou povinností nevědí rady

Pokud některá města souhlas s doplatkem na bydlení vydávat nebudou, hrozí podle náměstkyně ústeckého primátora Jany Bohuňkové, že rodiny z ubytoven budou migrovat. To už se prý děje.

„V poslední době jsme zaregistrovali příliv nových rodin do jedné z našich sociálně vyloučených lokalit. Jedná se o Mojžíř, kde za poslední měsíc přibylo asi deset rodin z Teplic, Litvínova, Roudnice nad Labem a Šluknova. Domníváme se, že by mohlo jít o důsledek novely a rozhodování o doplatcích,“ uvedla Jana Bohuňková.

V Litvínově už mají po starostech. Podle novely totiž může rada města kompetenci vydávat souhlas s doplatkem na bydlení přenést na příslušný odbor. Tamní radní tím pověřili odbor sociálních věcí a kultury a vyjádření bude podepisovat jeho šéfka.

Od května musí s doplatky na bydlení souhlasit obce. Bohumín možná peníze zablokuje

Číst článek

Problém nemají ani s nedostatkem informací o žadatelích, na který si stěžují radnice na severu Moravy. Podle místostarostky Litvínova Eriky Sedláčkové většinu klientů ubytoven už znají.

„A kdybychom klienta neznali, tak si můžeme jeho bezúhonnost zjistit. Zda s ním někdy neměla problém městská policie nebo zda není dlužníkem města,“ doplnila litvínovská místostarostka.

Ministerstvo vinu za zmatky odmítá

Vina za zmatky kolem doplatků na bydlení padá podle obcí na hlavu ministerstva práce a sociálních věcí, které novelu zákona o hmotné nouzi připravilo. To se ale brání.

Už minulý týden na radnice přišel od ministryně Michaely Marxové dopis se vzorem, jak má stanovisko radnice vypadat a hlavně, jak tuhle změnu si jejich úřad nevymyslel.

„Sdělování souhlasu obce ve formě závazného stanoviska bylo do zákona o pomoci v hmotné nouzi vloženo prostřednictvím pozměňovacího návrhu ODS. Navíc celá řada poslanců, kteří návrh podpořili, jsou současně komunálními politiky. Návrh rovněž podpořil Svaz města a obcí,“ připomněl mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Svaz obcí a měst vede kladenský zastupitel za ODS Dan Jiránek, podle kterého byl původní záměr jiný. Měl cílit na ubytovny, nikoli na jednotlivce. Souhlasí proto s řešením, které zvolili v Litvínově - přenést kompetenci vydávat stanovisko k žádosti o doplatek na bydlení na sociální odbory.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme