Pospolu - projekt škol a firem pro zájemce o technické obory nabízí vzdělání i praxi

Přes 100 firem a víc než tři desítky škol se rozhodly spolupracovat na vzdělávání. Umožnil jim to projekt ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy s názvem Pospolu. Jeho cílem je zjistit, jak co nejlépe vychovávat budoucí zaměstnance pro obory, ve kterých chybí lidé. Jsou to hlavně technické obory. Patří sem ale také služby - třeba pohostinství. Projekt běží už třetím rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učňové u CNC soustruhu

Učňové u CNC soustruhu | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo školství chce v příštích letech vést vzdělávání trochu jiným směrem. Spustilo kvůli tomu projekt Pospolu, aby zjistilo, co vyhovuje samotným školám - a co potřebují firmy.

Přes 100 společností a více než tři desítky škol po celé republice proto začaly spolupracovat. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD má za to, že je nutné brát v potaz potřeby trhu a studentům zajistit kvalitní praxi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupráci škol a firem na projektu POspolu představila Eliška Malínská

„Student by se tam mělo něco naučit a ne, jak je to v některých, bohužel, praxích v minulosti, kdy tam dostal zametat halu a nic se nenaučil,“ řekl ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Má totiž za to, že je nutné brát v potaz potřeby trhu a studentům zajistit kvalitní praxi.

Výuku nebrat jako přítěž

Kvůli tomu vzniklo nové místo instruktora praktického vzdělávání. Podle ministra Chládka by to měl být člověk, který se bude studentům pečlivě věnovat a nebude brát jejich výuku jako přítěž.

Jednou ze škol, která je do projektu zapojená, je Střední průmyslová škola dopravní v Praze. Ve svých dílnách studenty této školy vyučuje pražský dopravní podnik.

„Uvítali jsme možnost ověřit si v rámci projektu spoustu věcí, které se nám daří a které umíme. A zároveň jsme díky tomu i vychytali i věci, které jsme ještě podchycené neměli,“ vysvětlila vedoucí studijního oddělení školy Michaela Franková.

Podle ní je pro žáky velmi přínosné, že si můžou vyzkoušet skutečné zaměstnání s pracovní dobou a prostředím, které jim za běžných okolností škola sama nabídnout nemůže.

Dopravní podnik škole pomáhá s obory automechanik, karosář, autolakýrník nebo elektromechanik pro dopravní prostředky.

Restaurace Kampa Park | Foto: Filip Jandourek

Zatraktivnit technické obory

Petr Naske z Národního ústavu pro vzdělávání upozorňuje, že technické obory nejsou nic podřadného a studenti by k tomu tak neměli přistupovat.

„Zatraktivnit obecně odborné vzdělávání i v souladu s všeobecným, abychom dokázali žákům na základní škole říci, že i když nastoupí do odborné školy, český systém jim umožňuje pokračovat na vysoké škole.“

Ministerstvo školství připravuje reformu regionálního školství, budou v ní zapracované mimo jiné závěry, které resort zjistil díky projektu Pospolu - hlavně tedy spolupráce škol a firem.

Šéf úřadu Chládek chce návrh představit zhruba za měsíc na tripartitě, pak změny bude schvalovat vláda.

mkp, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme