NKÚ: Národní galerii chybí desítky obrazů a dalších cenností

V Národní galerii v Praze chybí desítky sbírkových předmětů. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj Národní galerie při inventarizaci sbírky ukončené v roce 2012 nenalezla například 31 kreseb, mezi které patří díla Josefa Lady, Františka Kupky či Jana Zrzavého. Ředitel galerie Jiří Fajt nevylučuje trestní oznámení a chystá reorganizaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletržní palác, Národní galerie v Praze

Veletržní palác, Národní galerie v Praze | Foto: Filip Jandourek

Podle zjištění NKÚ například Zrzavého kresbu Zeyerova zahrada Národní galerie zapůjčila spolu s dalšími 16 kresbami na výstavu Praha 1990 do muzea v Amsterodamu v letech 1999 až 2000.

„Po ukončení výstavy galerie podle dokumentů převzala kresbu od přepravní společnosti, po dvou letech ale zjistila, že jí kresba chybí. Národní galerie podala trestní oznámení až v průběhu kontroly NKÚ, tedy minimálně 13 let od ztráty kresby,“ upozorňuje NKÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní galerie postrádá desítky uměleckých děl. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Ředitel NG Jiří Fajt byl hostem ČRo

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana dostali policisté oznámení kvůli ztrátě kresby Jana Zrzavého letos v lednu a prošetřovali ho kriminalisté.

„Ti v zákonem stanovené lhůtě nezjistili konkrétního pachatele této krádeže a proto v dubnu letošního roku případ jako takový odložili. To znamená, že pokud nastanou nové okolnosti, případ jako takový se otevře a vyšetřování bude pokračovat dál,“ přiblížil.

NKÚ dále upozornil, že ve sbírkách NG se nenašla kromě tří desítek kreseb také bronzová plastika, jeden obraz a 978 sbírkových předmětů evidovaných v podsbírce grafiky a inventarizovaných naposledy v letech 1959–1962. „Šest sbírkových předmětů nebylo nalezeno již při inventarizaci v roce 1979 a 23 sbírkových předmětů bylo inventarizováno naposledy v roce 1979,“ uvádí kontroloři ve zprávě.

Podle dalšího zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu Národní galerie po povodních v roce 2002 neprovedla inventuru sbírky umístěné v depozitáři Zbraslavského zámku, a tak neznala skutečný rozsah škod na sbírkových předmětech.

„Do konce kontroly NKÚ nenašla v souvislosti s povodněmi 35 děl, převážně od českého sochaře Karla Dvořáka. O chybějících předmětech Národní galerie neinformovala Policii ČR,“ upozorňuje NKÚ.

Úřad odhalil nedostatky i při zadávání veřejných zakázek. Podle něj NG v roce 2011 v jednacím řízení bez uveřejnění uzavřela novou smlouvu s firmou, která jí do té doby zajišťovala ostrahu. Galerie toto zadání zdůvodnila krajně naléhavým stavem, kdy jí hrozilo, že bude bez ostrahy.

Takové zdůvodnění ale není podle NKÚ relevantní, protože o ostrahu svého majetku přišla kvůli tomu, že této firmě dlužila 26 milionů korun. Tuto situaci tak měla podle NKÚ předpokládat.

Fajt: Kontrolu vítám

Národní galerie v Praze vydala ke kontrole NKÚ tiskové prohlášení, ve kterém uvádí, že byla přesně seznámena se zjištěními kontrolorů, která časově spadají do dob předchozích vedení.

„Tuto kontrolu vítám a vnímám jako nezbytnou podmínku pro restart Národní galerie a definitivní odříznutí se od minulosti. Již během kontroly jsme s NKÚ spolupracovali a bylo-li to možné, chyby ihned napravovali,“ uvedl generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

K nejzávažnějším podle něj bezpochyby patří zjištění týkající se nedohledaných uměleckých děl a jejich zákonného vypořádání, zvláště z doby po povodni v roce 2002.

„Tam došlo k velké nedbalosti, která samozřejmě mohla být způsobena okolnostmi, nicméně Národní galerie se měla zabývat vyhodnocením těch škod a především jejich dokumentací. V dnešní době nemáme vůbec přehled o tom, které věci byly poškozené, do jaké míry byly poškozeny. Díky NKÚ máme informaci o tom, které věci NG postrádá,“ uvedl Fajt.

Bývalý cisterciácký klášter na Zbraslavi se proměňuje téměř ve vodní zámek (13. srpna 2002) | Foto: Jan Rosenauer

Podivil se nicméně nad tím, že se při povodních ztratily i sochy z mramoru nebo kovu. „Voda, která tehdy zaplavila depozitáře na Zbraslavi, může poškodit sádrové modely, ale těžko může poškodit třeba terakotu či kov,“ upozornil.

Současné vedení Národní galerie v Praze již podle Fajta přijalo opatření k tomu, aby tato situace byla řádně prošetřena, zákonným způsobem vyřešena a do budoucna byly podobné případy systémově vyloučené.

Příprava systémových změn

„Máme připravenou velikou reorganizaci Národní galerie, která mění systémové nastavení a zodpovědnosti jednotlivých míst a pracovníků v NG tak, aby se podobným situacím už mohlo předcházet. Takže pracujeme od konkrétního zjišťování až po systémové změny,“ dodal Fajt.

Podle mluvčí ministerstva kultury Simony Cigánkové v tom má podporu současného šéfa rezortu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na zjištění NKÚ, že Národní galerii chybí desítky sbírkových předmětů, shrnula Veronika Štefanová

„Závěry NKÚ jen potvrdily nezbytnost stabilizace situace v Národní galerii, jak ostatně již ministr kultury avizoval při uvedení nového generálního ředitele do funkce. Systémové kroky si ale žádají jistý čas a předpokládáme, že v brzké době dojde k jejich postupnému naplňování,“ prohlásila.

„Je pravděpodobné, že některá díla budou, jako tomu bylo již v minulosti, dohledána během probíhající 15leté inventarizace a křížové kontroly. Omyly v evidenci rovněž mohou jít na vrub velkým cyklům, které byly vydávány v rámci restitucí v 60., ale i v 90. letech,“ dodala.

Fajt nevyloučil, že kvůli chybějícím dílům padnou další trestní oznámení.

Ztracené kresby můžou podle znalce trhu s uměním Jana Skřivánka stát až stovky tisíc korun. „Kupkovy nejdrobnější skici jdou sehnat za méně než 10 tisíc. Ty nejlepší práce mohou stát čtvrt milionu,“ dal příklad.

V letech 1999 až 2011 vedl Národní galerii Milan Knížák. Ten odpovědnost za chybějící exponáty odmítá. Dodal, že už se několikrát stalo, že některé obrazy nebyly v rozsáhlých sbírkách k nalezení.

„Dokonce za to byla řada lidí v minulosti potrestána ještě před listopadem. Kontroluje se to jednou za mnoho let,“ řekl.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme