Senát čeká debata o zavedení registru smluv. Na Slovensku funguje už čtyři roky

Klíčový protikorupční zákon čeká další boj. Už příští týden normu, která zavádí centrální registr smluv, projednají senátoři. Zatímco v Česku se o zákonu bouřlivě diskutuje několik let, na Slovensku funguje čtyři roky. A podle neziskových organizací velmi dobře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Slováci se už čtyři roky mohou do registru smluv podívat nejen na kontrakty k veřejným zakázkám, ale i na faktury a objednávky.

Jak potvrdil ředitel slovenské pobočky Transparency International Gabriel Šípoš, to, za co se utrácejí veřejné peníze, je zajímá.

„Už 11 procent, což je skoro půl milionu lidí, se za poslední čtyři roky podívalo na alespoň jednu smlouvu nebo fakturu. Je to strašně dobré číslo. I když se kouknete na webové stránky, kde jsou registry smluv zveřejněné, každý měsíc tam chodí zhruba 50 tisíc lidí,“ uvedl Šípoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Slovensku funguje registr smluv už čtyři roky, podle neziskových organizací úspěšně. V Česku bude o jeho zavedení jednat Senát

Podle kritiků registru v Česku se do něj nejčastěji dívají lobbisté a podnikatelé, aby zjistili, jak funguje konkurence. V Česku se proti povinné registraci smluv k veřejným zakázkám nad 50 tisíc korun staví například Svaz měst a obcí.

Řada radnic už naskenované smlouvy zveřejňuje. Svazu ale vadí, že nově se mají do registru vkládat v datové podobě.

Mají strach, že když úředníci udělají chybu a smlouva se v registru nezobrazí, bude neplatná a radnicím vzniknou velké škody. Tomu chce předejít senátor ČSSD Miloš Malý.

„Podle mého návrhu je tam lhůta, do které musí být vloženo, a to je do tří měsíců. Vycházíme z toho, že neplatnost není absolutní, ale je tam právní klička - má se za to. To znamená, že se smlouvy mohou potom kdykoliv obnovit a vložit,“ vysvětlil Malý.

Zákon o registru smluv připravil poslanec TOP 09 a Starostů Jan Farský. Změna, kterou navrhuje senátor Malý, se mu nelíbí.

„Z mého pohledu by to znamenalo jen další zkomplikování procesu zveřejňování a jeho prodražení. To si myslím, že je zbytečné,“ argumentoval Farský.

Návrhů na změny v zákonu o registru smluv je v Senátu víc. Je tedy možné, že se předloha znovu vrátí k poslancům. Ve sněmovně už by ale pod stůl spadnout neměla. Zákon v září podpořily všechny strany kromě komunistů.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme