Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje některé přípravky na léčbu alergií

Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje kvůli závadám v jakosti některé přípravky na léčbu alergií. Jde o výrobky Phostal, Oralair, Alyostal Prick a Staloral, které lékárny přijaly po 13. srpnu letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky (ilustrační foto)

Léky (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Jde o nesoulad se zásadami správné výrobní praxe při výrobě těchto léků ve výrobním místě ve Francii. Mohlo tak dojít k dodání jiných přípravků, než jaké byly pacientovi předepsány,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ústavu Lucie Šustková.

Užití závadného přípravku může vést až k alergické reakci, která by vyžadovala lékařské ošetření. Žádný takový případ ale zatím Státní ústav pro kontrolu léčiv nezaznamenal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje některé přípravky na léčbu alergií. Důvod vysvětlila mluvčí SÚKLu Lucie Šustková

Pokud lidé používají dané výrobky Phostal, Oralair, Alyostal Prick a Staloral, měli by kontaktovat lékárnu, kde si přípravek koupili. Lékárníci jim následně poradí, jestli je lék potřeba vrátit.

Peníze za načatá i nenačatá balení vadného léku s platnou dobou trvanlivosti dostanou pacienti zpět, pokud je do lékárny vrátí do 31. ledna. Nemusí ani překládat účetní doklad.

„Za vrácené balení dostane pacient zpět finanční částku ve výši doplatku,“ upřesňuje na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Lidé s vadnými léky by také měli kontaktovat svého ošetřujícího lékaře, který jim může předepsat náhradní přípravek.

Anna Jadrná, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme