Vláda schválila Pecinův balíček protikorupčních novel

Balíček protikorupčních zákonů prošel vládou. Návrhy ministra vnitra Martina Peciny mají umožnit existenci agentů provokatérů nebo třeba korunního svědka. Rozšířit by se měl i okruh trestných činů, u kterých je možné použít policejní odposlechy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Martin Pecina

Ministr vnitra Martin Pecina | Zdroj: ČTK

Klíčové svědectví výměnou za beztrestnost by nabízel institut korunního svědka. Protikorupční agent by potom pomáhal při odhalování lidí ochotných přijmout úplatek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky o novém protikorupčním balíčku odpovídal v Ozvěnách dne Radiožurnálu David Ondráčka z Transparency International

Oběma instituty se ministr vnitra Martin Pecina inspiroval praxí v jiných zemích. "V mnoha evropských zemích fungují, například v Polsku, na Slovensku, v Německu, ale začalo se s nimi kdysi ve Spojených státech," připomněl Pecina.

Premiér Jan Fischer už dřív oznámil, že hodlá soubor novel co nejdříve poslat do sněmovny. Obecně s balíčkem souhlasí i politické strany, k dílčím věcem ale existují výhrady.

Například podle místopředsedy ODS Ivana Langera je balíček příliš represivní a málo se zaměřuje na prevenci. Ve sněmovně se proto o něm musí ještě důkladně mluvit.

"Boj proti korupci není o jednoduchých legislativních řešeních. My můžeme, pokud chceme efektivně bojovat proti korupci, postihovat rozhodování, která nejsou průhledná, ale zejména omezit prostor státu pro rozdávání veřejných financí. A bohužel v tomto smyslu balíček není úplný a zaměřuje se pouze na ten třetí pilíř, tedy postih," podotkl Langer.

Na schválení zbývá málo času

Sociální demokrat Jeroným Tejc vidí problém také v tom, že do květnových voleb už zbývá jen několik schůzí dolní komory, a proto podle něj není jisté, jestli se balíček může stihnout schválit.

"Čas, který teď je k dispozici, pokud by ještě mělo dojít k přehlasovávání připomínek v Senátu nebo prezidenta republiky, je skutečně téměř minimální. Obávám se, že toto může být hlavní důvod, proč podobná úprava, byť by byla žádoucí, nakonec nemusí být přijata," uvedl Tejc.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka vznik balíčku vítá, i když se i podle něj hodně orientuje na postihy.

"Každé protikorupční opatření je u nás malý zázrak a buďme rádi za to, že vláda si uvědomuje potřebu s korupcí něco udělat. Radši bychom viděli komplexnější přístup, který se nebude zaměřovat jenom na trestněprávní rovinu, ale o další systémová opatření se budeme snažit," zdůraznil Ondráčka.

Šance, že by se podařilo souhrn protikorupčních opatření uvést brzy do praxe, vidí spíše skepticky. "Myslím si, že se ve sněmovně mohou nají zástupné argumenty, proč tento balíček odmítnout nebo ho zabrzdit. Nicméně i kdyby se to náhodou nestihlo před volbami, tak návrhy jsou na stole a příští vláda je může kdykoliv vzít už zpracované a předložit znovu," doplnil Ondráčka.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme