Poslanci mají rozhodovat o zaměstnaneckých benefitech

Poslanci dnes dostanou na stůl vládní novelu, která vrací danění zaměstnaneckých výhod do původní podoby. Právě tento materiál má odvrátit stávku odborářů v dopravě. Sněmovna má o změně novely jednat ve stavu legislativní nouze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath a Jiří Paroubek naslouchají řeči Miroslava Kalouska (vlevo, TOP09)

David Rath a Jiří Paroubek naslouchají řeči Miroslava Kalouska (vlevo, TOP09) | Foto: Tomáš Adamec

Pokud se projednávání novely ve sněmovně zadrhne nebo ji poslanci odmítnou, počítají odboráři ve čtvrtek s minimálně pětihodinovou stávkou v dopravě. O přesné podobě a časovém rozsahu se rozhodne zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle premiéra Fischera už záleží jen na politicích o odborářích

Podle premiéra Jana Fischera už vláda svůj díl práce udělala a rozhodnutí je na zákonodárcích a odborech. "Jsem hluboce přesvědčen, že teď je to už v rukou politiků a také odborů i odboráři si musejí zvážit, kam až zajdou," řekl Fischer.

Změnu odmítá TOP 09, ODS nechce jednat pod nátlakem stávky. "Jsou tady vydíráni politici, to je přeci šílené. Odbory řídí vládu a chtějí řídit i parlament, a to je nemyslitelné," řekl předseda senátu za ODS Přemysl Sobotka.

Novela má naopak podporu u levice a lidovců. Zelení budou chtít od vlády vysvětlit, proč během pár týdnů změnila názor a ustupuje od úsporných opatření.

Na výsledek jednání čekají odboráři. "Chtěl bych zdůraznit, že jsme demokratické odbory v demokratické společnosti. Doufám, že se žádný politik nebude snižovat k tomu, že by bral odborům jejich ústavní práva," prohlásil předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Jak potvrdil také šéf odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša, záležet bude také na postoji senátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přemysl Sobotka a Luboš Pomajbík ve Světě o osmé.

"Představitele senátu jsme obeslali s výzvou, že bychom se chtěli v co nejkratší době sejít a rýsují se možnosti, že se odpoledne opravdu sejdeme minimálně s předsedou senátu," řekl Pejša.

Odborářům jde o režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna se zaměstnanecké benefity mají danit vyšší daní z přidané hodnoty, která se vypočítává z běžné tržní ceny, a nikoliv z ceny zvýhodněné, jako to bylo dříve.

Legislativní nouze

Stav legislativní nouze se vyhlašuje za mimořádných okolností, pokud jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů, bezpečnost státu nebo když státu hrozí značné hospodářské škody. V tomto režimu jsou pak zákony projednány podstatně rychleji než v režimu standardním.

V režimu legislativní nouze poslanci například projednali minulý rok v září vládní návrh úsporných opatření ke snížení rozpočtového schodku a také snížení platů ústavních činitelů.

Stav legislativní nouze by měl podle rozhodnutí místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové platit do 30. dubna, aby měl na reakci dostatek času senát i prezident republiky.

Igor Maňour, Václava Marešová, Martin Křížek, Věra Pfeifferová, Jan Herget, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme