K Paroubkovu návrhu zrušit post ministra pro evropské záležitosti se ODS vyjádří příští týden

Spor o složení vlády by se dal vyřešit zrušením postu ministra pro evropské záležitosti - navrhuje to předseda ČSSD Jiří Paroubek. Pokud by k takovému kroku došlo, mohla by si podle něj ODS do čela ministerstva životního prostředí nominovat svého nestraníka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas - nový lídr ODS.

Petr Nečas - nový lídr ODS. | Foto: Tomáš Adamec

Paroubek s touto možností přišel jen den poté, co společně jednal s premiérem Janem Fischerem a s volebním lídrem ODS Petrem Nečasem. Ten pak v reakci uvedl, že se k tomuto řešení vyjádří až příští týden, kdy se znovu s Jiřím Paroubkem a Janem Fischerem sejde:

„My jsme se včera při jednání u pana předsedy vlády Fischera jasně dohodli, že budeme pokračovat v jednání příští týden. Pan Paroubek variantu, kterou dnes mediálně prezentoval a kterou představil dříve novinářům, než svým politickým partnerům, tedy mně a panu předsedovi vlády, včera nenavrhoval.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O hledání řešení debatoval ve Stalo se dnes politolog Jane Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

„Dokazuje tak, že mu jde spíše o mediální kampaň, než o hledání věcného řešení konkrétního politického problému,“ řekl Nečas.

Spor o personální složení vlády vznikl poté, co Fischer pověřil vedením ministerstva životního prostředí Jakuba Šebestu, který je i ministrem zemědělství a kterého do vlády nominovali sociální demokraté. Poté také rezignoval ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Zrušení úřadu pro vyrovnání sil

Otázka personálního složení vlády by se dala podle sociální demokracie vyřešit zrušením resortu pro evropské záležitosti. Řekl to dnes předseda strany Jiří Paroubek. Pokud by k takovému kroku došlo, mohla by si podle něj ODS do čela ministerstva životního prostředí nominovat svého nestraníka.

Evropská agenda by se podle Paroubka dala přiřadit k jinému ministerstvu. Paroubek také řekl, že post ministra pro lidská práva by mohl řídit přímo premiér Jan Fischer.

Další schůzka zástupců ODS a ČSSD s premiérem Janem Fischerem bude po Velikonocích.

Jde o poměry hlasování

Politolog Jane Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy označil ve Stalo se dnes za jádro sporu potřebu dohody, aby žádná ze stran nepoškodila Jana Fischera a tím ve výsledku i sama sebe, své preference, svou pověst: „Nejde ani tak o jednotlivá ministerstva, ale hlavně o hlasovací většinu, protože vláda dost dobře může klidně vládnout i na podzim.“

„Oba tábory vystupují s tím, že potřebují ukázat straníkům a tradičnímu voličskému jádru, že pevně drží třmeny své strany a že jsou silnými lídry,“ poznamenal Kubáček.

Podle jeho názoru má v současné době premiér poměrně výraznou roli protože obě politické strany jsou tlačeny předvolební situací.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme