Volební kongres ODS dnes začíná v Praze

V pražském hotelu Clarion začíná dvoudenní volební kongres ODS. Občanští demokraté si na něm zvolí nového předsedu i místopředsedy. Samotná volba vedení je ale naplánovaná na zítřek. Dnes bude ODS zejména hodnotit volby do poslanecké sněmovny a vyslechne si i zprávu současného lídra Petra Nečase. Ten označil kongres za výjimečný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas (ODS)

Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Tento kongres, kde pravděpodobně dojde k významné proměně ve složení grémia, si zaslouží označení jako výjimečný kongres,“ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr ODS Petr Nečas v Ranním interview Radiožurnálu.

Podle Petra Nečase teď jde hlavně o to, aby ODS obnovila svoji důvěryhodnost. „Podmínkou je samozřejmě velké množství změn v politice, v prezentaci, v ideovém ukotvení v tom, aby politika byla skutečně střetem lidí, kteří nesou určitý politický názor nikoliv pouhým bojem o moc,“ uvedl Nečas.

Pro značnou část voličů totiž ODS podle Nečase ztratila důvěryhodnost. „Návrat důvěryhodnosti bude vyžadovat značnou trpělivost, houževnatost a pracovitost,“ řekl Nečas.

Také je podle něj důležité, aby občanští demokraté nebyli spojování s různými pochybnými věcmi. „S korupcí, podivnými zakázkami a podobně,“ dodal.

Petr Nečas delegátům přečte také dopis, který občanským demokratům adresoval prezident Václav Klaus. Vystoupit by měl i předseda TOP09 Karel Schwarzenberg a šéf Věcí veřejných Radek John. Delegáti by se měli seznámit i s hodnocením situace expředsedy Mirka Topolánka.

Volba nového vedení

V neděli si delegáti kongresu zvolí kompletně nové vedení. Často se proto kongres označuje za přelomový. Kromě Petra Nečase má ze stávajícího vedení šanci obhájit svoji pozici nejspíš už jen místopředseda David Vodrážka.

Podle něj bude strana po kongresu vystupovat jednotně. Nové složení vedení občanských demokratů by pak nemělo dramaticky zasáhnout do jednání o nové vládě.

„Program ODS je jasný a nebude se měnit podle toho, kdo bude ve vedení. Ale je pravdou, že vyjednavači by určitě měli mít podporu těch nových lidí, kteří budou ve vedení ODS. A když z těch lidí, kteří mají ambici kandidovat, kdokoli bude zvolen, tak si myslím, že bude zachována kontinuita i z hlediska vyjednávání,“ řekl.

ODS je potřeba sjednotit

Zájem o pozici v novém předsednictvu má například senátor Alexandr Vondra. Podle něj bude úspěchem kongresu, když se strana rozejde jednotná, s novými lidmi ve svém čele a s vůlí pokračovat ve změnách.

„Myslím, že je potřeba ODS sjednotit, protože strana je léta rozdělená. Za druhé, musí to být více o idejích a méně o některých dílčích zájmech. Musí to být více o reprezentaci nějakého veřejného, byť pravicového zájmu a méně o reprezentaci některých soukromých zájmů. A v neposlední řadě by v čele ODS měli být noví lidé,“ řekl Vondra.

Podle poslankyně Miroslavy Němcové může mít personální obměna vedení strany vliv i na další angažmá zvolených nových tváří ve sněmovně nebo ve vládě. „Může se stát, že ti, kteří získají pozici ve vedení ODS, si tím pádem budou moci daleko snadněji říci o nějaké vládní angažmá nebo o pozici ve sněmovně,“ řekla.

Ale zároveň to tak podle ní být nemusí. „A to proto, že dojde k jakémusi pomyslnému rozdělení funkcí na ty, které budou uvnitř strany a budou se vybírat další kandidáti jiní do vlády a jiní do vedení sněmovny. Těžko teď říct, která z těchto verzí zvítězí,“ dodala.

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme