Hejtmani se poprvé sejdou s vládou, řeč bude o škrtech

Na první společné schůzce se sejdou hejtmani českých a moravských krajů s ministry koaliční vlády. Jednat hlavně mají o úsporných krocích ve státním rozpočtu, ale i o otázkách protipovodňových opatření, školství, zdravotnictví a sociálních služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek a Vít Bárta

Michal Hašek a Vít Bárta | Zdroj: ČTK

Na setkávání krajských hejtmanů s vládou se počátkem měsíce dohodli předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek byl hostem Ranního interwiev Radiožurnálu

Hejtmany zajímají hlavně plánované vládní škrty. Ty podle Haška mohou ohrozit fungování krajů.

“Řadu aktivit, které zákon uložil krajům, při jakémkoliv politickém složení vlády a hejtmanů financuje stát prostřednictvím státního rozpočtu. My máme obavy z čísel, která známe, že Nečasova vláda dala do rozpočtu v některých položkách velmi malé částky nebo je dokonce škrtla na nulu, a to samozřejmě může ohrožovat veřejné služby v regionech,“ uvedl Hašek ve vysílání Radiožurnálu.

Vedení krajů se obává zejména omezení sociálních služeb a zdravotní péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale chce hejtmany ujistit, že chystané úspory kvalitu našeho zdravotnictví nesníží. Dopad na krajské nemocnice podle něj bude stejný, jako na zařízení přímo řízená státem.

„Dopad bude diktovaný předpokládanými deseti miliardami propadu ve zdravotním pojistném. Zdravotní pojišťovny tak v následujícím roce nebudou schopny zaplatit úhrady jako letos. Částka se samozřejmě rozdělí mezi privátní a nemocniční sektor, který tvoří zhruba jednu polovinu, z čehož následně další polovinu představuje sektor krajský,“ řekl Heger.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme