Bezpečnost na silnicích ohlídá 3000 policistů. Opilých řidičů o Velikonocích ubývá

Tento víkend je na silnicích výrazně víc policejních hlídek než v jiné dny. Na bezpečnost dohlíží na tři tisíce dopravních i pořádkových policistů, kteří mají k dispozici veškerou dostupnou techniku. Od doby, kdy policie začala s těmito masivními akcemi, počet obětí velikonočních nehod klesl. V roce 2009 zemřelo při nehodách o Velikonocích 15 lidí, loni čtyři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol tester

Alkohol tester | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Také letos se policisté zaměří hlavně na přestupky, které podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha vedou k vážným nehodám.

„Jakými je rychlost, nebezpečné předjíždění, nesprávný způsob jízdy a samozřejmě požívání alkoholu a jiných návykových látek,“ vyjmenovává Lerch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidiči musí tento víkend počítat s častějšími policejními kontrolami. Na bezpečnost dohlídne na 3000 policistů. Téma pro Petra Jansu

Loni policisté zkontrolovali takřka 50 tisíc řidičů. Každý čtvrtý se prohřešil proti pravidlům. Pod vlivem alkoholu si za volant sedly bezmála dvě stovky řidičů.

Dvacet dva jich bylo tak opilých, že je čekalo trestní řízení. Nadýchali přes jednu promile. Počet lidí, kteří řídí pod vlivem alkoholu, ale v posledních letech o Velikonocích ubývá.

„Pokles je zhruba o jednu třetinu za poslední období pěti let. Zaznamenáváme celkem výrazný pokles i na Velikonoční pondělí,“ říká šéf dopravní policie a dodává:

„Na druhou stranu je potřeba říci, že čísla jsou stále ještě vysoká. Celoroční republikový průměr je necelých šest procent dopravních nehod, které způsobí řidiči pod vlivem alkoholu. V případě velikonočních svátků je to téměř dvojnásobek.“

Pivo tělo odbourá zhruba do 2 hodin

Každý odbourává alkohol jinak. Záleží na pohlaví, fyzické i psychické kondici, ale i na tom, co jsme jedli, a jak rychle a kolik jsme toho vypili.

„Můžeme konstatovat, že jedno pivo, jeden panák, dvě deci vína lidské tělo odbourá zhruba do dvou hodin. Pokud si necháme delší rezervu, je to vždycky lepší,“ dodává Martin Farář z BESIPu.

Ideální je, když se lidé před popíjením domluví, kdo zůstane pouze u nealkoholických nápojů a bude moci potom ostatní odvézt domů.

Velikonoce jsou podle šéfa dopravní policie Lercha z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu, kterému předcházejí dva dny školních prázdnin, cestují častěji, a to i na dlouhé vzdálenosti. Na silnice se vydávají rovněž sváteční řidiči, motorkáři a cyklisté.

Během loňských Velikonoc se podle policejních statistik stalo 821 nehod. Zemřeli čtyři lidé. O svátcích roku 2013 se stalo 777 nehod, které nepřežili tři lidé. Ještě tragičtější byla bilance Velikonoc například v roce 2009, kdy bylo 15 obětí dopravních nehod.

Petr Jansa, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme