Česko má mít čtyřstupňovou škálu teroristických hrozeb. Teď by byl stupeň 0

V Česku aktuálně nehrozí teroristické útoky. V České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Pokud by už teď platila připravovaná čtyřstupňová škála možných teroristických hrozeb, pravděpodobně by byl stupeň nula.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: Reuters

„Nejsou žádné informace o nějaké konkrétní hrozbě, takže by to mělo odpovídat stavu nula. Ta stupnice je něco, co vyplynulo z naší zkušenosti z uplynulých dnů a měsíců. Bohužel přibývá teroristických útoků v Evropě a my bychom byli velmi rádi, abychom byli schopni riziko srozumitelně komunikovat vůči veřejnosti,“ řekl Sobotka.

Stupnice reaguje na loňské teroristické útoky v Paříži v lednu a listopadu, při kterých celkem zemřelo 147 lidí. Materiál už dříve schválila bezpečnostní rada státu. Vláda bude čtyřstupňovou škálu teroristických hrozeb v Česku projednávat v pondělí.

Žlutá, oranžová, červená

Jednotlivé stupně má vyhlašovat vláda na návrh ministra vnitra. Nejnižší stupeň ohrožení bude označen nulou, která představuje ideální stav, při němž není žádná hrozba útoku na českém území.

První stupeň bude označen žlutým trojúhelníkem, který upozorní na existenci obecného ohrožení terorismem. Druhý stupeň bude znázorňovat oranžový trojúhelník. Tento stav upozorní na existenci zvýšené pravděpodobnosti ohrožení terorismem.

Třetí stupeň bude představovat červený trojúhelník. Tento stav zavede vysoký stupeň bdělosti a pohotovosti, při nichž je teroristický útok očekáván s vysokou pravděpodobností nebo už se stal a je potřeba přijmout opatření k zamezení pokračování či opakování útoku.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme