Česko na podzim přijme 80 syrských uprchlíků z Turecka, podle Sobotky si je sami vybereme

Do České republiky zamíří první Syřané z tureckých uprchlických táborů. S informací přišly Lidové noviny. Česko tak plní dohodu mezi Evropskou unií a Ankarou o výměně uprchlíků. Zatím není jasné, kdy přesně by mohla osmdesátka migrantů přijet, podle vládní zprávy o migraci by to mělo být do konce října.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Turecku

Syrští uprchlíci v Turecku | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, European Commission DG ECHO

České úřady dostaly první spisy Syřanů, kteří projevili zájem o přesídlení k nám, v polovině července. Teď je prověřují bezpečnostní služby.

„Jsou to lidé, které si sami vybereme a sami je bezpečnostně prověříme. Pokud nebude dostatek informací, tak je samozřejmě do České republiky brát nebudeme,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„V návaznosti na výsledky těchto bezpečnostních prověrek zorganizuje ministerstvo vnitra přesídlovací misi do Turecka a následně přistoupí k finálnímu výběru a transferu těchto osob do České republiky,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Martina Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách přijetí do státního integračního programu mluvili Adam Kittl z Odboru azylové a migrační politiky MV a Martina Tomanová, migrační koordinátorka, Charita ČR

Po příjezdu na naše území čeká Syřany řízení o mezinárodní ochraně a pak integrační program. Než uprchlíci opustí Turecko, projdou rychlokurzem českých reálií - zhlédnou filmy a poslechnou si přednášky o životě v Česku.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je na přijetí vybraných uprchlíků všechno připravené. „Máme aktualizovanou integrační politiku, je nastavená spolupráce s charitou a s dalšími subjekty,“ řekl Dienstbier.

Loni udělilo ministerstvo vnitra azyl zhruba stovce Syřanů. Letos jich o něj požádalo 33.

Přesídlovací mise bude v Ankaře

„V průběhu přesídlovacího procesu vycházíme primárně z předvýběru Úřadu OSN pro uprchlíky, který nám většinou poskytne první seznam těch nejzranitelnějších osob,“ řekl Adam Kittl z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

„Podrobíme je bezpečnostní prověrce. Pokud dopadne dobře, tak jsou pozváni na přesídlovací misi, ta se v tomto případě koná v Turecku, v Ankaře.“ Jak Kittl řekl, odborníci z ministerstva vnitra pak u každé dospělé osoby při azylových integračních pohovorech ověřují její azylový příběh a důvody útěku, ale také každému vysvětlují celý proces a přibližují mu Českou republiku.

„Charita Česká republika se do procesu zapojuje v roli generálního poskytovatele integračních služeb až v okamžiku, kdy ministerstvo vnitra uzná žadatelům status mezinárodní ochrany,“ uvedla její migrační koordinátorka Martina Tomanová.

Klientům, kteří dobrovolně vstoupí do státního integračního programu, pak Charita ČR a další organizace pomáhá při hledání bydlení, zaměstnání nebo při vyřízení zdravotního pojištění, registrace u lékaře a podobně.

Tomanová také poznamenala, že v současné době je do státního integračního programu zapojeno na 340 osob, z nich je nejvíce lidí z Ukrajiny.

Březnová dohoda EU s Tureckem předpokládá, že za každého vráceného uprchlíka z řeckých ostrovů zpět do Turecka přijmou země EU jednoho migranta z táborů v Turecku. Zatím úřady tímto způsobem do evropských zemí přemístily 802 uprchlíků.

Česká vláda se loni zavázala, že z uprchlických táborů v Jordánsku a Kurdistánu přemístí do dvou let čtyři stovky lidí. Do Česka jich ale podle Lidových novin prozatím přijelo jen 52.

mta, Eliška Malínská, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme