Česko uctívá oběti střelby v Paříži, lidé nosí před ambasádu svíčky a květiny

Francouzská ambasáda ocenila solidaritu Čechů s rodinami obětí teroristického útoku na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Před ambasádou je také od včerejška pietní místo s květinami a svíčkami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PIetní místo před francouszkou ambasádou v Praze

PIetní místo před francouszkou ambasádou v Praze | Zdroj: ČTK

Bílá růže se před ambasádou stala symbolem pro smutek za oběti terorismu. Lidé přinášejí i jiné květy a hodně svíček. Na místě jsou i vzkazy, jako třeba Je suis Charlie (Jsem Charlie) a jeden z nejpůsobivějších předmětů, tužka s černou stuhou, tedy symbol práce novináře a svobody slova.

Ambasáda vyjádřila smutek stejně jako instituce ve Francii minutou ticha ve 12 hodin. Právě v poledne přišli k velvyslanectví na pražské Malé Straně desítky lidí, Čechů i Francouzů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko uctívá oběti střelby v Paříži. Pietní místo před ambasádou v Praze navštívila reportérka Lenka Jansová

„Francie má státní smutek a chceme se také připojit, i když jsme v Praze jako turisté. Teroristé zaútočili na naší základní hodnotu - svobodu slova. Proto jsme přišli před ambasádu uctít minutou ticha oběti jejich útoku,“ řekl reportérce Radiožurnálu jeden z příchozích francouzských občanů.

„Mám dvojí státní příslušnost, českou a francouzskou, jsem původem Čech a prožil jsem více než čtvrt století ve Francii. To, co se stalo v Paříži, se samozřejmě dotklo všech lidí, kteří mají nějaký vztah k Francii. Je to útok na to, co je typicky francouzské, velká láska k svobodě, určitá bezprostřednost a dá se říci i prostořekost,“ svěřil se další z těch, kteří se před ambasádou zastavili a uctili památku obětí.

U ambasády se objevila řada svíček se jmény obětí útoku | Foto: ČTK

Francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian uvedl, že od včerejška dostává ambasáda vyjádření nejen soustrasti, ale i solidarity a podpory, hlavně přes internet a sociální sítě.

„Češi sem spontánně přichází a nosí květiny a svíčky. Tento projev solidarity a podpory je pro nás velmi důležitý. Kromě toho velvyslanectví Francouzské republiky v Praze po poledni připojilo ke dni smutku minutou ticha, stejně jako třeba Francouzský institut. Je to útok na jednu ze základních hodnot Francie, svobodu slova. Také proto tento čin Francouze tak hluboko zasáhl,“ prohlásil.

Mezi oběťmi teroristického útoku byly legendy francouzské karikatury

Číst článek

Velvyslanec také citoval známé Voltairovo rčení: Nesouhlasím s vámi, ale do smrti budu hájit právo, abyste mohl svůj názor říkat. Připomněl, že mezi oběťmi útoku jsou i policisté.

Podobně jako celá Francie ambasáda v reakci na včerejší události v Paříži zpřísnila bezpečnostní opatření. Spolupracuje v tom s českými úřady.

Národní divadlo v Praze bude držet minutu ticha

Večer se před budovou ambasády shromáždí lidé, aby uctili památku zastřelených novinářů. K pietě se připojí i Národní divadlo v Praze, které všechna dnešní představení zahájí symbolická minuta ticha.

„Šlo o nepřijatelný útok na svobodu projevu. Napaden byl jeden ze základních kamenů demokratických zřízení, která jsou nejlepší zárukou soužití kultur a lidí různých názor,“ vysvětlil postup Národního divadla jeho mluvčí Tomáš Staněk.

K české první scéně se připojují i další divadla z celé republiky. Některé radnice a úřady v reakci na útok svěsily vlajky na půl žerdi.

Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme