Dovolená v Turecku? Riviéra ano, horám a metropolím bych se vyhnul, říká Papež z asociace cestovek

ROZHOVOR Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v zemi kvůli nedávnému puči vyhlásil výjimečný stav. Oznámil to po jednání vlády a bezpečnostní rady státu. Výjimečný stav umožní prezidentovi například omezovat právo na shromažďování nebo svobodu slova a vládnout pomocí dekretů. Co to znamená pro turisty, kteří chtějí do Turecka na dovolenou a už za ni třeba i zaplatili, vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Papež a letiště Istanbul (fotokoláž)

Jan Papež a letiště Istanbul (fotokoláž) | Foto: flickr.com, CC BY-ND 2.0, Jana Kudláčková, Eser Karadağ

Jak dobrý nápad je jet teď do Turecka? Nebo je lepší raději cestu zrušit, případně si vybrat jinou zemi?

Většinou bývám v takových situacích skeptický. Co se týče Turecka, jsem ale spíše optimista a na tureckou riviéru bych se určitě na dovolenou nebál jet. Výjimečný stav je logickým vyústěním situace, platí i ve Francii a dalších zemích, například Thajsku. Je to vnitropolitická věc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež o situaci v Turecku

Tureckou riviéru tedy doporučujete, jinam byste se obával jet?

Samozřejmě, pokud se budeme bavit o Turecku jako celku, tak se ztotožňuji s prohlášením ministerstva zahraničních věcí, že Istanbul, Ankara, jihovýchod Turecka, turecké hory jsou v tuhle chvíli určitě zónou, kterou bych pro individuální cestovatele nedoporučoval.

Kde se turisté dozvědí, co se děje, co nesmí a smí, aby se nedostali do konfliktu s nějakým nařízením, které vydá prezident za výjimečného stavu?

Pokud jde o organizované turisty, kteří jedou s cestovní kanceláří, tak by je o těch věcech měla informovat ona. Pro individuální turisty je nejjednodušší web ministerstva zahraničích věcí, popřípadě komunikace s konzulátem. Individuálním turistům zároveň doporučuji, aby se zaregistrovali v systému ministerstva zahraničí DROZD. Pro takové případy, jako byl právě puč v Turecku, je otevřená SMS brána a každý ze zaregistrovaných dostane jasné informace o tom, jak se má chovat, jak se situace vyvíjí a jaká jsou potom ta telefonní čísla na konzuláty, kde jim pomohou.

Vy budete jako asociace nějak instruovat cestovní kanceláře, jak by měly informovat klienty?

To děláme průběžně, školíme své členy v různých věcech od ekonomiky přes komunikaci s klientem až po ty věci, které se týkají politiky. Je to jeden z našich úkolů.

Reagují nějak jiné cestovní kanceláře na vývoj v Turecku? Třeba ty zahraniční?

Co se týče Turecka, tak v tuto chvíli nikdo nezaujímá nějaký radikální postoj. Záleží vždy na tom, jaké stanovisko k tomu zaujme jejich ministerstvo zahraničí. Je to propojená struktura i s pojišťovnami. Pokud by Turecko bylo Británií vyhlášeno jako zóna nebezpečí, tak její pojišťovny by nepojistily klienty. Je to celý komplex vztahů. Cestovní kanceláře z celého světa reagují také podle toho, jak jednají jejich letecké společnosti.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme