Druhý pilíř důchodového systému zřejmě příští rok skončí. Opozice ve sněmovně neuspěla

Vládní důchodovou novelu podpořili v úvodním kole projednávání poslanci. Druhý pilíř důchodového systému by tak měl příští rok skončit. Lidé, kteří v něm spoří, dostanou peníze zpátky. Pravicová opozice rušení pilíře kritizuje. Nepodařilo se jí ale návrh zamítnout ani vrátit k přepracování, zablokovala jen zrychlené projednání normy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle poslance ODS Marka Bendy vláda pilíř ruší, aniž by přišla s jiným řešením.

„Jediná možnost, jak zachovat důchodový systém, je zaplatit důchodový systém rodičů a našetřit si na svůj. K tomu směřovaly všechny pokusy o druhý pilíř. Vláda ho ruší, aniž by nabízela jakoukoliv variantu kromě – odložíme to a začneme to řešit, až začne opravdový průšvih. Ale až začne opravdový průšvih, tak už to nikdo nevyřeší,“ upozornil.

Návrh teď projedná rozpočtový výbor sněmovny. Vláda rušení druhého důchodového pilíře zdůvodňuje tím, že o něj lidé měli od samého začátku malý zájem.

„Už v době, kdy se druhý pilíř spouštěl, byla řada finančních institucí velmi opatrná. Nakonec se ukázalo, že to byl chybně nastavený systém, protože se do něj v době, kdy ho tehdejší vláda mohutně podporovala, přihlásilo jenom několik desítek tisíc lidí. A nakonec to číslo skončilo někde mírně nad 80 tisíci účastníky v rámci tohoto druhého pilíře,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme