Hasiči nechávají dohořet chemikálie v Unipetrolu, škody vyhodnotí po víkendu

V chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova pokračuje zásah hasičů. Likvidují tam následky čtvrtečního požáru, který vznikl po výbuchu jednotky propylenu. Hasiči nechávají chemikálie vyhořet a ochlazují zařízení proudy vody. První odhad škod bude mít Unipetrol zřejmě po víkendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku | Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

„Celou noc probíhalo ochlazování citlivých míst na technologii, v tuto chvíli je většina z nich chladných, pouze na jednom probíhá dohořívání zbytkových látek. Stále probíhá chlazení, stále trvá zvláštní stupeň poplachu,“ přiblížil velitel zásahu Lukáš Marvan.

O dalším postupu hasiči jednají s vedením chemičky. Provoz Unipetrolu byl pozastaven. Kdy se znovu rozběhne, není zatím jasné.

„Už jsme v této oblasti zahájili šetření. Výsledkem by mělo být v první řadě určení příčiny nehody a potom samozřejmě také to, kdy bude provoz obnoven a jaké finanční ztráty to pro naši společnost bude mít,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Záchranáři museli z chemičky evakuovat zhruba tisícovku lidí. Nikdo se vážně nezranil. Obyvatele okolních měst a obcí vyděsil hustý černý dým z požáru.

Požár v areálu chemičky Unipetrol v Litvínově | Foto: Jan Bachorík

Prvotní výsledky měření podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO neprokázaly překročení limitu škodlivých látek v ovzduší. Měření budou dál pokračovat.

„Budou se posuzovat vzorky vody, budou se samozřejmě brát, protože tady je poměrně hustá síť měřicích stanic,“ upozornil ministr.

Kvůli zásahu hasičů uzavřeli policisté důležitou dopravní tepnu z Mostu do Litvínova. Litvínovská starostka Kamila Bláhová z hnutí ANO proto bude požadovat její rozšíření:

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy korun.

„Přeložení nebudeme iniciovat, ale budeme iniciovat, aby byla zkapacitněná a splňovala požadavky integrovaného hasičského a záchranného sboru.“

V Unipetrolu začalo pravděpodobně hořet po výbuchu, který měla na svědomí závada na chlazení propylenu. Přesnou příčinu ale určí až další vyšetřování.

Obyvatelé Mostu a Litvínova si stěžují, že měli o požáru chemičky nedostatek informací. Společnost Unipetrol s tím ale nesouhlasí.

„V průběhu dne jsme aktualizovali informace, které jsme měli na našich internetových stránkách. A byli jsme v úzkém kontaktu jak s hasiči, tak se zástupci okolních měst,“ dodal Duda.

Jan Bachorík, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme