Koaliční přetahování o škrty se pokusí vyřešit vláda

První vážnější spor o plánové úspory z dílny ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 se zřejmě promítne i do dnešního jednání vlády. Věci veřejné totiž odmítají Kalouskův návrh, podle něhož by měly jednotlivé resorty zavázat dvě a půl procenta svého rozpočtu na pokrytí schodku státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstva musí letos kvůli úsporným opatřením ušetřit 10 miliard korun. Ministr financí Kalousek ale nechce peníze resortům přímo seškrtat. Výdaje by se měly zatím jen zmrazit. Kdyby se státní příjmy ve druhém pololetí vyvíjely lépe, bude možné prostředky opět uvolnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Vázání prostředků ve výši dvě a půl procenta v každé kapitole je jen taková drobná rozcvička pro rozpočtové limity roku 2011. Tam jsme se totiž zavázali koaliční smlouvou k úsporám ve výši 55 miliard,“ připomněl Kalousek.

Věcem veřejným ale vadí, že mají ušetřit zhruba polovinu z navrhovaných deseti miliard. Ministři této strany jsou ochotni uspořit jen 30 procent z této částky, aby je škrty nepostihly více než koaliční partnery ODS a TOP 09.

Věci veřejné navrhují "spravedlivější" řešení

Na dnešním jednání vlády Věci veřejné navrhnou spravedlivější rozložení úspor mezi ministerstva. Podle předsedy strany a ministra vnitra Radka Johna by bylo nejlepší variantou loňské šetření. Z celkových nákladů na provoz ministerstev by se odečetly náklady na platy zaměstnanců a ze zbylé částky by se následně rozpočítalo, kolik má jaký resort ušetřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ustoupit není kam, říká předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John

John upozornil, že resort vnitra provádí hlavně služby pro veřejnou správu. „Tiskne občanky, pasy, hlídá velvyslanectví, hasiči dojíždějí k požárům a podobně. Jestli vláda chce, aby se snížily dojezdové vzdálenosti, aby se déle čekalo na vyšetřování zločinů, aby se nehasilo, protože nebudou pohonné hmoty, tak to musí explicitně říct,“ prohlásil předseda Věcí veřejných.

Pokud kabinet jejich návrh neschválí, nejmenší koaliční strana bude vládní úsporný plán vetovat. „Jednoznačně právo veta. Já a kolega John nemůžeme jít dál. Jsme na úplné hraně, kam můžeme jít, a naše škrty jsou poměrně zásadní,“ řekl ministr školství a místopředseda Věcí veřejných Josef Dobeš.

Kvůli propadu ve výběru daní i sociálního pojištění budou letošní příjmy státu asi o 28 miliard korun nižší oproti původním předpokladům. Cílem vládních opatření je letos udržet deficit veřejných financí do 5,3 procenta HDP. Bez úspor by hrozil růst deficitu veřejných financí až na 5,9 procenta HDP, upozornilo ministerstvo financí.

Nečas: Jednat se mnou nikdo nechtěl

Premiér Petr Nečas už včera Věcem veřejným vzkázal, že ten, kdo nezvládne šetřit, nemá ve vládě místo. Dnes řekl, že jejich vyjádření považuje za mediální prezentaci.

„Považuji za docela úsměvné, že vzkazy, které se týkají rozpočtu, jsou nám posílány prostřednictvím médií. Do dnešního rána jsem ze strany Věcí veřejných nezaznamenal jediný telefonát nebo žádost o schůzku, která by se týkala rozpočtu. Domnívám se proto, že se v mnoha ohledech jedná spíš o mediální záležitost, než o věc, která vyžaduje hluboká politická jednání,“ řekl Nečas.

Kalouskův návrh je podle premiéra kompromisem sám o sobě. „Jsem přesvědčen, že každá česká domácnost dokáže, je-li to nutné, ušetřit dvě a půl procenta ze svých výdajů. Musí to dokázat i každé české ministerstvo. Pokud tyto kroky neuděláme, bude letos vyšší deficit než 5,3 procenta HDP a věrohodnost této země klesne,“ dodal Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu kolem úspor mluvili v poledních Ozvěnách dne předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazík a Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí si myslí, že se dnes na vládě ještě nic nerozhodne a možná ani na večerním jednání ve formátu K9. „Očekávám vzrušená jednání, uvidíme, jestli to vyřešíme teď nebo to necháme na příští týden,“ řekla Kočí.

Předsedkyně poslaneckého klubu VV se současně podivila nad tím, proč se její strana nedozvěděla o plánovaných škrtech od premiéra nebo ministra financí, ale až z médií.

Šéf poslanecké frakce TOP 09 Petr Gazík oponuje, že se o stavu veřejných financí vědělo už dlouho. „Bývalý ministr Janota to naznačoval už před volbami. Stejně tak se vědělo už před volbami o škrtání v řádu deseti miliard,“ řekl Gazdík.

Kompromis se najde

Analytik Českého rozhlasu Petr Nováček si myslí, že se nějaký kompromis nakonec najde, aby vláda mohla pokračovat. Každý podle něj nejspíš o kousek ustoupí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Vláda směřuje k 10. srpnu, kdy má sněmovna hlasovat o její důvěře. Nedokážu si představit, že by do té doby strany vládní koalice rozpoutaly něco, čemu se říká smírčí řízení, které je v závěru koaliční smlouvy pro případ, že se strany nemohou dohodnout,“ řekl Nováček.

"Pánové z vedené Věcí veřejných vědí, že nemohou pokazit své straně image před podzimními volbami. Musí se proto chovat tak, aby své voliče neotrávili dojmem, že jsou nakonec stejní jako všichni ostatní,“ dodal komentátor Českého rozhlasu.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Tomáš Pavlíček, Petr Král, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme