Majitelé některých škodovek zřejmě budou muset kvůli skandálu VW do servisu

Majitele některých škodovek čeká kvůli skandálu koncernu Volkswagen návštěva autoservisu. Oznámil to ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok. Prohlídky se budou týkat těch vozů, které by mohly mít nainstalovaný software falšující emisní údaje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto (ilustrační foto)

Škoda Auto (ilustrační foto) | Foto: Eva Senetová

Vlastníky aut bude svolávat mladoboleslavská automobilka a ministerstvo dopravy. Pokud v kontrolovaných autech systém bude, firma je podle Dana Ťoka opraví.

„Škoda Auto přislíbila, že vyjde všem zákazníkům vstříc, problém odstraní a bude to nějakým způsobem řešit,“ řekl ministr.

Škodovka už potvrdila, že softwarově vylepšený motor montovala do svých aut v letech 2009-2013. Jedná se o nejběžnější naftové motory o objemu 1,6 a 2,0 litru, které automobilka použila do fabií, roomsterů, octavií i superbů.

„Kolika a jakých vozů se to týká, nejsme v tuto chvíli schopni specifikovat, v současné době to ale prověřujeme,“ potvrdil mluvčí Škody Josef Baláž. Na funkci nebo bezpečnost motorů nemá použitý softwarový algoritmus vliv.

Software falšující emise je i ve škodovkách, potvrdila česká automobilka

Číst článek

„Aktuálně sledujeme, jak budou probíhat kontroly naftových automobilů v Německu. Pro uživatele to v každém případě nic neznamená. O tématu budeme v dalších dnech jednat,“ ujistil mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

Vedení koncernu Volkswagen přiznalo, že zařízení, které umožňuje při testování emisí skrýt skutečné hladiny vypouštěných oxidů dusíku, namontovalo zhruba do 11 milionů aut po celém světě. Jen ve Spojených státech musí stáhnout zhruba půl milionu aut.

Německo nařídilo kontrolu vozů VW kvůli skandálu s emisemi | Foto: ČTK

ČRo, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme