Nejvyšší státní zástupce se zastal podřízených v kauze úniků z policejních spisů

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se zastal státního zastupitelství v případu vyšetřování možných úniků informací z policejních spisů. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD bude chtít vysvětlit, proč se kauzou, ve které je obviněný mimo jiné vysoce postavený policista z protikorupčního útvaru, nezabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Zeman

Pavel Zeman | Foto: Marián Vojtek

Pavel Zeman v Otázkách Václava Moravce ale uvedl, že za vyšetřování případu je zodpovědný státní zástupce.

„Jestliže státní zástupce začne prověřování s určitým policejním orgánem, tak si dokážu představit, že státní zástupce rozhodne o tom, že z hlediska naplnění účelu trestního řízení, z hlediska i šetření vlastně práv těch osob zúčastněných na trestním řízení, to znamená, aby to trestní řízení proběhlo rychle, tak zachová příslušnost toho dotyčného policejního orgánu, který od začátku věc vyšetřoval,“ řekl Zeman.

Postup státního zastupitelství a ÚOOZ kritizovala například poslankyně Jana Černochová z ODS.

V případu byli obviněni tři muži - detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a bývalý středočeský celník Pavel Šíma. První dva jmenované vzal soud včera do vazby.

Muže ve středu zadržel policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému.

ČRo, Štěpán Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme