O konci druhého penzijního pilíře by mohli poslanci rozhodnout ještě v říjnu

Konečné rozhodnutí ohledně zrušení druhého pilíře penzijního systému by mohlo padnout ještě v říjnu. Po dnešním druhém čtení ve sněmovně míří návrh k závěrečnému hlasování. Zrušení systému, který počítá s tím, že na část odvodů budou lidé směrovat na spoření u penzijních společností, prosazují koaliční strany. Pravicová opozice kritizuje, že vládní strany za pilíř, který měl do systému přivést víc peněz, nenabízejí alternativu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

Druhý důchodový pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS).

Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého. Využilo toho podle údajů ke konci pololetí 84 550 lidí.

Už dřív schválená norma uzavřela fondy pro nové klienty. O úplném zrušení by mohli poslanci rozhodnout ještě v říjnu.

Koaliční strany argumentují mimo jiné malým zájmem lidí nebo tím, že soukromě si na důchod mohli spořit jen lidé s vyššími příjmy.

„Nedivte se, že lidé, kteří mají problém, aby vyšli s výplatou, potřebují primárně uživit svoji rodinu, ošatit děti, zaplatit nájem, takže se tam nehlásili. Proto je tam jenom těch 80 tisíc lidí. A zeptejte se, jaká je to příjmová kategorie a co to je za lidi,“ řekl Sobotka.

Ukončení k červenci 2016?

TOP 09 a ODS vládě vyčítají, že chce soukromé spoření na důchod zrušit, ale jiné řešení důchodů nenabízí.

„Já si nemyslím, že to skončí tak, že nebudou v budoucnu žádné důchody. Nějaké důchody budou vždycky, ale bude to velmi malá, řekněme chudinská a zcela rovnostářská dávka vzhledem k demografické křivce. A bude úplně jedno, kolik tam každý zaplatí, všichni dostanou stejně, protože víc peněz tam nebude,“ řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Důchodové fondy by měly být podle nynějšího návrhu zrušeny k červenci příštího roku a tímto dnem vstoupit do likvidace. Likvidace by měla být ukončena převedením prostředků a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017.

Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře. Pokud si klient druhého pilíře bude chtít zachovat procentní výměru státního důchodu, jako by v něm nefiguroval, bude si muset důchodové pojištění doplatit.

Druhý pilíř důchodové reformy | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme