Problémy s ledovkou postupně slábnou, zlepšuje se doprava i dodávky proudu

Do dnešních 18 hodin platilo varování meteorologů před ledovkou. Ta trápila většinu České republiky od pondělí. I dnes se lidé museli vyrovnat s komplikacemi především v železniční a tramvajové dopravě, situace se však postupně zlepšovala. Meteorologové upozorňují, že problémy s námrazou či náledím se ještě místy vyskytnout mohou, už by však neměly být tak rozsáhlé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvajové linky se v Praze postupně vracejí ke standardnímu provozu

Tramvajové linky se v Praze postupně vracejí ke standardnímu provozu | Zdroj: ČTK

„Malé komplikace se mohou objevit ještě v polohách nad 600 metrů, to znamená od vyšších poloh a v horských polohách, kde by se ještě v nočních hodinách mohly ojediněle objevit mrznoucí srážky nebo i mrznoucí mlhy, při nichž může vznikat námraza,“ uvedl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Problém by mohl být v noci také s větrem na Českomoravské vrchovině. Ten prý v nárazech může dosahovat rychlosti až 75 kilometrů za hodinu.

„V důsledku větru by mohl ze stromů a jiných předmětů obalených ledem a námrazou tento led odpadávat a mohl by způsobovat komplikaci v dopravě,“ dodal Hanzlík.

Ledovka v minulých dnech způsobila problémy zejména v dopravě. Oproti včerejšku však byla dnes už situace klidnější.

Během dne se postupně rozjely tramvaje v Praze a Brně. V moravské metropoli také už také začala jezdit většina trolejbusů. I v Olomouci už tramvaje vyjely – byť to v podvečer ještě neplatí o všech.

Na koleje se vrátily i vlaky. I když se místy ještě problémy vyskytují, ty hlavní už pominuly. „V tuto chvíli už můžeme cestující vyzvat, aby železnici začali zcela plně využívat,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

Led či popadané stromy se nepříznivě projevily také na dodávce elektřiny. I tady se situace lepší, byť i tady mají energetici stále dost práce. Problémy hlásí třeba moravské okresy, ale i západ Čech.

České dráhy odškodní cestující za zpoždění způsobená ledovkou | Foto: ČTK

Výstraha před ledovkou | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme