Policie kvůli útoku v Istanbulu zvyšuje zabezpečení mezinárodních letišť v Česku

Cizinecká policie zvyšuje zabezpečení na mezinárodních letištích v Česku. Policisté teď důkladněji hlídkují na letištích v Praze, Brně a Ostravě. Jde o reakci na večerní útok teroristů na Atatürkovo letiště v Istanbulu. Sebevražední atentátníci tam zabili nejméně 36 lidí, přes sto dalších je zraněných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochranka na pražském letišti.

Ochranka na pražském letišti. | Foto: Tomáš Adamec

„Opatření spočívá v navýšení počtu hlídkujících policistů, psovodů i specialistů na vyhledávání výbušnin. Ve zvýšené míře také monitorujeme lety a cestující z Istanbulu a do něj,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

„Opatření v tuto chvíli provádíme jak ve vnějších prostorách letišť a v blízkém perimetru, tak v tranzitních prostorech a zatím potrvají do odvolání,“ doplnila mluvčí.

Bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar ve vysílání Čro upozornil, že letiště jsou tradičně cílem útoků teroristů.

„Jsou často přeplněná, jsou tam tisíce lidí a každý útok zasáhne podstatnou část světa. Pokud budou pokračovat teroristické útoky, budou to vždy letiště,“ naznačil.

Zajistit stoprocentní bezpečnost podle něj nelze nikdy, ale lze útočníkům vlastní efekt útoku ztížit.

Mrtvých po útocích na letišti v Istanbulu je 36, podezření padlo na Islámský stát

Číst článek

„Pokud máte první checkpointy mimo budovy, dopad výbuchů a útoků je vždycky menší. Protože na volném prostranství vždy dochází k menším škodám. Pokud nějakým způsobem správně nasměrujete fronty lidí tím, že je protáhnete a nevytvářejí se hloučky a shluky lidí, tak samozřejmě také můžete omezit dopad toho útoku,“ vysvětlil.

Nelze podle něj zaručit, že nikdo nezemře, ale lze minimalizovat škody v obětech na životech.

Obrovský chaos a strkanice, popsal český cestující situaci na letišti v Istanbulu

Číst článek

Důležitá je podle Pojara také kontrola aut, která přijíždějí na letiště.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme