Pozitivní testy na ziku mělo v Česku od února 20 lidí. Z olympioniků zatím nikdo

Na virus zika se nechávají testovat i lidé v Česku. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě od února vyšetřil vzorky od asi 600 lidí, přičemž 20 jich bylo pozitivních. K testům přišli už i někteří olympionici po návratu z Brazílie, u žádného se však zatím nákaza virem neprokázala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování krve na přítomnost viru zika

Testování krve na přítomnost viru zika | Zdroj: Reuters

„Celkem jsme od února 2016 vyšetřili vzorky od cca 600 osob, pozitivních bylo 20,“ uvedla na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu Hana Zelená z oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě.

Z dvaceti pozitivních bylo dvanáct, kteří měli akutní infekci, u osmi se nákaza prokázala až zpětně. „Přišli v době, kdy už žádné příznaky neměli,“ vysvětlila Zelená.

Nabídku nechat se vyšetřit dostali kvůli zprávám o výskytu ziky v Brazílii i čeští účastníci olympiády a paralympiády v Riu de Janeiru. Obava z viru byla ostatně důvodem, proč na olympijské hry nejeli třeba tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Pokud sportovci neměli žádné příznaky, k eventuálnímu testování měli přijít nejdříve tři týdny po příjezdu. Olympijská výprava, která čítala přes sto sportovců, má už toto období za sebou, o testy však zatím účastníci her moc velký zájem nemají.

„Přišlo jich deset, patnáct, víc ne,“ nastínila Zelená s tím, že dokončené testy zatím u žádného nákazu zikou neodhalily.

Podle mluvčího Českého olympijského výboru Marka Brodského dostali sportovci podrobné informace o tom jak, kde a kdy si testy nechat udělat, zda přijdou, je však už na jejich svobodné vůli.

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika | Foto: Reuters

„Je to zcela osobní rozhodnutí každého sportovce, zda testy podstoupí. Podle sdělení pana doktora Neumanna (šéflékař olympijského týmu, pozn. red.) se sportovci na ziku poměrně podrobně informovali, ale jestli na testy nakonec půjdou, nám říkat nemusí,“ přiblížil Brodský.

Testování se netýká jenom sportovců, ale přijít může prakticky kdokoli. Podrobnosti o tom, jak se nechat vyšetřit, kdy je to zdarma nebo kolik za to případně zájemce zaplatí, lze najít na webu Zdravotního ústavu v Ostravě.

Ziku přenášejí komáři, ale může se šířit i pohlavním stykem. Pro dospělé není virus příliš nebezpečný – obyčejně má podobné příznaky jako chřipka a pacient se z nemoci plně zotaví – riziko však znamená pro lidský plod, u nějž může způsobit zpomalení vývoje mozku.

Těm, u nichž se virus prokázal, proto lékaři po nějaký čas doporučují chránit se při sexu a nezakládat rodinu.

„Platí to jak pro muže, tak pro ženy – půl roku by měli počkat se založením rodiny. A po stejnou dobu by měli pokud možno používat kondom při sexu, aby tu infekci nešířili dále. To platí pro muže hlavně,“ doplnila Zelená.

Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme