Voliči se ptali po penězích za svůj hlas, tvrdí komisaři. Možné ovlivňování vyšetřuje policie

Komunální volby v Česku provází problémy. Na několika místech dokonce policie prověřuje údajné ovlivňování voličů. Nejvíce stížností zaznamenal Ústecký kraj, kde prošetřují podezření na kupčení s hlasy voličů. Lidé tu údajně za svůj hlas dostali i několik set korun. Stížností ale přibývá i v jiných regionech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

Obec Liberk na Rychnovsku - v obálkách s hlasovacími lístky tu na místní čekaly i letáky kandidujícího starosty obce. Některé obyvatele to popudilo.

Správní odbor v Rychnově nad Kněžnou dokonce obdržel dvě stížnosti pro možné ovlivňování voličů a tím tedy i výsledku voleb.

„Zákon svěřuje kontrolní pravomoc až krajskému úřadu, a to ve věcech technického zabezpečení voleb. Je otázka, jestli by se to vůbec na toto mohlo vztahovat,“ vysvětluje vedoucí odboru Lukáš Klátil.

Jestli došlo k porušení volebního zákona, zatím není jasné. Možné kupčení s hlasy zase prověřuje policie na celkem čtyřech místech Ústeckého kraje. Například okrsková volební komise v ústecké čtvrti Mojžíř upozornila na skupování hlasů sociálně slabých občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie prověřuje údajné kupčení s hlasy v komunálních volbách na několika místech ČR. Zajímala se Zuzana Švejdová

„Voliči, kteří k nám chodili bezprostředně po otevření volební místnosti, se dotazovali, kde dostanou dvě stovky za volbu na číslo třináct,“ říká člen komise Michal Vrbíček.

K urnám dorazily více než tři desítky takových voličů. Podle předsedkyně volební komise Romany Vrbíčkové většina z nich volila zřejmě poprvé:

„Když ti voliči přicházeli do volební místnosti, tak byli absolutně voličsky negramotní, takže vůbec netušili, co volí, kam volí, jaký je postup. Vyloženě se pídili pouze po tom, kde mají zaškrtnout tu třináctku.“

Předvyplněný lístek i úplatek

Pokusy o ovlivňování voleb prověřuje policie v Lovosicích, Litvínově, Bílině nebo třeba v Chomutově. Tady na kupčení upozornila iniciativa Nechceme žít v Palermu. Podle aktivistů tu desítky lidí dostaly úplatek a nakonec i vyplněný hlasovací lístek.

„Na místě jsme viděli situaci, kdy před vchodem do diskotéky stojí stoleček, u něho dva lidé s občerstvením. Když si odbudete občerstvení, dostanete modrou obálku a čekáte na to, kdy vás nasměrují do jednoho z asi tří aut,“ popisuje člen sdružení Miroslav Koranda.

ONLINE: Sčítání hlasů v obecních volbách a v 1. kole voleb do třetiny Senátu

Číst článek

Podle jeho slov pak odvezli voliče k hlasovací místnosti. Policisté přijali trestní oznámení a věcí se budou zabývat.

„Prošetřujeme oznámení, které se týká ovlivnění výsledků voleb v Chomutově,“ potvrzuje policejní mluvčí Alena Bartošová.

Stížností přibývá

Trestní oznámení kvůli volbám padalo i v Obříství na Mělnicku. Na kandidátce se totiž objevilo jméno jednadvacetileté studentky, údajně bez jejího vědomí. Podle mluvčího resortu vnitra Vladimíra Řepky stížností přibývá:

„Tou nejčastější věcí, ke které docházelo, jsou stížnosti voličů, že v okolí volební místnosti jsou vylepované plakáty nebo tam dochází k volební agitaci a to podle zákona možné není.“

Podle protikorupčních organizací se s volebními hlasy kupčí například i v Českém Těšíně. Podle zástupců protikorupčních organizací tu už existuje několik konkrétních svědectví.

Zuzana Švejdová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme