Změna zákona možná připraví poslance ve vazbě o vyplácení některých náhrad

Zákonodárci, kteří jsou ve vazbě, by v budoucnu neměli mít nárok na některé z náhrad. Poslanec Martin Plíšek z TOP 09 chce návrhem reagovat na rozhodnutí soudu, který zpětně přiznal více než čtvrt milionu korun Davidu Rathovi. Stát náhrady vyplácí paušálně k platu, politici je nemusí nijak fakturovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Pobírat plat nemohou odsouzení poslanci už téměř tři roky. Zákon ale doteď nepamatoval na ty, kteří sedí ve vazbě. I díky tomu bývalý politik ČSSD a středočeský exhejtman David Rath vysoudil na sněmovně 280 tisíc korun za to, že mu nevyplácela některé náhrady.

„V těchto situacích nelze náhrady čerpat a to, že zákon to umožňuje, je absurdní a v rozporu se zdravým rozumem. Oslovím zástupce všech poslaneckých klubů, očekávám jejich kladnou reakci a myslím si, že ve velmi dohledné době předložíme konkrétní návrhy zákona,“ řekl Martin Plíšek z TOP 09, který návrh připravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek chce zabránit tomu, aby poslanci ve vazbě pobírali některé náhrady. Podrobnosti zjišťoval Mikuláš Klang

Podle ústavního právníka Jana Kysely jde o logický krok. „Jsou to přesně tyhle drobnosti, které vytvářejí přehradu mezi občanem a poslancem – nežádoucí nerovnost,“ prohlásil.

„Toto je věc, která se dá poměrně snadno odstranit a nikomu nevznikne žádná újma, protože ani v případě pana poslance Ratha to nemohlo být tak, že měl nějaké výdaje, které mu někdo odmítl nahradit, protože prostě nemohl mít žádné výdaje tohohle typu,“ dodal.

Do konce týdne chce mít Plíšek návrh napsaný, během příštího pak získat postupně podpisy zástupců všech poslaneckých klubů. Proti zatím nejsou ani strany vládní koalice.

„V listinné podobě jsem jeho návrh zatím neviděl, byl jsem o něm jen informován. Myslím si, že to je věc k diskuzi, a vůbec bych nevylučoval, že sociální demokracie tento návrh podpoří,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podobný postoj mají i komunisté. Podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše by ale chtěli znovu otevřít i otázku ztráty mandátu.

Sám Rath Plíškovu iniciativu nijak nekomentoval. Sněmovna podle mluvčího Romana Žambocha peníze vyplatí, pravděpodobně ale proti rozsudku podá dovolání.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme