Krádeže úlů se množí. Včelaři do nich instalují online kamery i GPS

Zloději stále častěji kradou i včelí úly a vypátrat pachatele není snadné. Chovatelé si proto včelíny zajišťují nejmodernější bezpečnostní technikou. Michal Říha z Pravčic si po ztrátě čtyř úlů do zbylých nainstaloval i sledovací zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelíny hlídá moderní technika

Včelíny hlídá moderní technika | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„V úlech máme kameru a GPS. Všechno je to propojené, takže kdyby vzali jakýkoli jiný úl, okamžitě nám to hlásí alarm,“ vysvětluje Michal Říha a dodává:

„Všechny moduly v sobě mají akumulátory a SIM karty, takže okamžitě vytáčí naše telefonní čísla. Na mobilním telefonu se můžu v online přenosu podívat, jestli je to srna, nebo zloděj.“

Na policii ve Zlíně i v Kroměříži zatím nemají informace o tom, že by se letos nějaké úly ztratily. Podle Michala Říhy to ale mnoho včelařů ani nehlásí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli stále častějším krádežím si včelaři zajišťují úly moderní technikou. Běžné jsou online kamery i GPS čipy. Natáčel Roman Verner

„Je to bezvýsledné. Úl nemáte šanci vypátrat, pokud není ocejchovaný nebo pokud ho neodnesou i s GPS modulem, který je uvnitř,“ říká.

Michal Říha si myslí, že za nárůstem počtu krádeží včelstev jsou jejich loňské rozsáhlé úhyny, a včelaři si tak chtějí ztráty nějak vynahradit.

„Je to pár vykuků, kteří chtějí lehce zbohatnout. Ukradnou včelstva, která jsou lehce po ruce, pak je dovezou k sobě na pozemek a dají buď inzerát, nebo řeknou, že mají na prodej úly,“ myslí si.

Zatímco ve Zlínském kraji chovatelé policii ztráty letos nehlásí, na Břeclavsku už oznámili krádeže za téměř půl milionu korun.

Včel v kvetoucích sadech je málo, pěstitelé si je musejí půjčovat

Číst článek

„Zloději si vybírají úly na odlehlých místech, kde je malý pohyb osob, a spoléhají se na to, že je při krádeži nikdo neuvidí. Přestože se této problematice intenzivně věnujeme, doposud se nám nepodařilo zjistit, kdo za krádežemi stojí,“ uzavírá mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Podle včelařů může alespoň částečně krádeže omezit vypalování značek a jmen na úly.

Včelaři se brání krádežím úlů kamerami i GPS | Foto: Roman Verner

Simona Bartošová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme