Umělci na opravovaném Karlově mostě si naříkají na malé tržby

I když je pražský Karlův most nejnavštěvovanější památkou v Česku, kvůli hospodářské krizi i kvůli jeho rekonstrukci po něm projde podstatně méně turistů než v předešlých letech. Prodejci suvenýrů a umělci Karlova mostu sice doufají v to, že nejhorší časy mají za sebou. Část mostu ale bude dlouhodobě zakrývat lešení a bednění, i když oprava mostovky skončí letos v říjnu. Genius loci památky tak bude dále narušen a je otázkou, jak se to podepíše na její návštěvnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

„Minulý rok byl v obec nejhorší, co jsme zde měli. Mnoho výtvarníků odešlo. I když to vypadá, že tady turistů chodí mnoho, jejich skladba je taková, že je to s bídou na uživení,“ stěžuje si zástupce Sdružení výtvarníků Karlova mostu Roman Kotrč. Ale jedním dechem přímo na mostě dodává, že tato sezona je o něco lepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o průběhu oprav Karlova mostu

Jako člen sdružení výtvarníků si musí všímat, v jaké kondici je Karlův most a osobně je s průběhem opravy spokojený, až na jednu věc:

„Neštěstí je rekonstrukce pole číslo 11. Tam se sešly všechny negativní faktory, zejména úředního charakteru. Střetly se dva názory ohledně záchrany této památky. Významným způsobem k tomu přispěla i ta, z mého pohledu populistická akce, v rámci petice za záchranu Karlova mostu. Spor způsobil to, že se v této části stavba zdržela již o 18 měsíců.“

Pole číslo 11

Zatímco restaurátoři chtějí část mostovky u pole 11 opravovat jako kulturní památku pomocí uměleckých postupů, mnohé kameny a také hydroizolace musí být opravována jako technická stavba.

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

„Mezi sochou, kterou dělá sochař, a kvádrem, který dělá kameník je velký rozdíl. Socha se restauruje, ale kámen se kamenicky opracovává,“ vysvětluje ředitel odboru památkové péče pražského Magistrátu Jan Kněžínek.

Pro tyto neshody ve způsobu opravy by mohlo být několik metrů směrem k Malostranskému náměstí dlouhodobě zakryté dřevěným bedněním a lešením.

Oprava celé mostovky měla být dokončena před měsícem, kvůli kritice se práce zpozdily a lešení by z mostu mělo zmizet v říjnu, další část opravy opláštění bylo odloženo na neurčito.

Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme