Bárta míří na Ostravsko, řešit bude problémy na silnicích

Ministr dopravy Vít Bárta dnes bude v Moravskoslezském kraji řešit problémy na silnicích i železnici. Konkrétně na Třinecko ho pozvali starostové menších obcí, kteří bojují proti kamionům na silnici spojující kraj se Slovenskem. Nejvíce času pravděpodobně stráví v obci Hrádek, kde se setká s organizátory nedávné silniční blokády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blokáda silnice I/11 v Hrádku na Třinecku

Blokáda silnice I/11 v Hrádku na Třinecku | Foto: Michal Schoffer

„My ho budeme čekat tady v Hrádku. Nikde jinde. Pouze v Hrádku s ním chceme hovořit o problémech silnice I/11,“ řekl jeden z obyvatel. Obec Hrádek, kam starostové ministra pozvali, se nedávno stala symbolem vzpoury. Právě tady přivádí obyvatele k zoufalství tisíce kamionů šinoucích se krokem přes rozkopanou cestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné setkání ministra dopravy Víta Bárty s organizátory blokády v Hrádku sleduje Michal Schoffer.

Nedávné blokády, které způsobily davy lidí několikahodinovým přecházením po přechodu pro chodce, měly přimět úřady k řešení. „Jezdíte krokem a máte strach, že vás převálcuje kamion,“ vypověděl jeden z obyvatel.

Další obyvatelka upozornila na to, že u hlavní silnice jsou i školy a obchody. „Kdo tak uvažoval, že to pustil přímo Hrádkem,“ ptala se.

Organizátoři protestů požadují po ministrovi urychlenou stavbu nové silnice a dočasný odklon těžké dopravy. „Chceme dohodnout i na mezinárodní úrovni, nejenom, že budeme stavět, což by bylo dobré, ale že do té doby, tedy ještě pět let, najdeme jinou trasu přes Polsko nebo jinou část České republiky. Protože je trošku zvrácené u nás, že chráníme všechno, jenom ne lidi,“ poznamenal starosta Bystřice Ladislav Olšar.

S Vítem Bártou chtějí mluvit i lidé, kteří kvůli stavbě silnice přijdou o své domy. Jeho cesta na východ republiky skončí v Mostech u Jablůnkova. Ministr se chce přesvědčit, jak pokračuje sanace propadlého železničního tunelu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ministrem dopravy se sejde i hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas

Bárta se sejde i s hejtmanem Moravskoslezského kraje, sociálním demokratem Jaroslavem Palasem. Ten by uvítal příslib zrušení dálničních známek pro dálnici D1 v Ostravě. Bezplatná autostráda by podle místních úřadů odvedla dopravu z přetížených silnic ve městě a ulevila znečištěnému ovzduší.

„Chceme s ministrem Bártou řešit i dobudování silnice 1/11 a to nejen směrem od Ostravy na Jablunkovsko, ale i z Ostravy směrem na Opavu, Krnov a Vysokou. Tato silnice je totálně přetížená, dochází tam k naprostému kolapsu v dopravě.“

„Potřebujeme také řešit obchvaty Frýdku-Místku, Krnova a Opavy. Otevřu také problematiku železniční nákladní dopravy, která je výrazně dražší než kamionová a to nám znepříjemňuje život,“ řekl hejtman Palas.

Igor Maňour, Michal Schoffer, Martina Mašková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme