Do olomoucké Rudolfovy aleje se vracejí stromy

Staleté velikány v Rudolfově aleji v Olomouci v těchto dnech nahrazují nové stromy. Původní kaštany a lípy se na oblíbeném výletním místě Olomoučanů musely loni pokácet kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomouc

Olomouc

Téměř na totožné místo těch původních sadí zahradníci zhruba pětileté mladé kaštany. Většina z nich je tak větší než například nové lampy veřejného osvětlení v aleji.

Stromy, které mají průměr kmene 25 centimetrů, jsou překvapivě těžké – každý váží kolem dvou set padesáti kilogramů. A tak jejich výsadba není vůbec jednoduchá a vyžaduje spolupráci dvou desítek zahradníků.

Původní výšky stromů nové kaštany dosáhnou až za třicet let. Stromům by ale mohl ublížit podle architekta projektu Radka Pavlačky zásah vandalů. V záloze mají proto i nouzové řešení.

První etapa obnovy unikátní Rudolfovy aleje, které padlo za oběť 160 vzrostlých kaštanů a lip, stála téměř sedm milionů korun. V druhé etapě, která je v plánu příští rok, přijde na řadu dalších 64 starých stromů.

Blanka Mazalová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme