ANO a ČSSD zkritizovaly odchod Trojkoalice z jednání o spolupráci v Praze

Odchod zástupců Trojkoalice z ranního jednání o spolupráci se nelíbí jejich partnerům z vedení Prahy. Zkritizovalo ho hnutí ANO i ČSSD. Koaliční partneři měli jednat o pokračování spolupráce, narušené minulý týden odvoláním některých radních. Trojkoalice schůzku přerušila kvůli nepřítomnosti primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Ta nepřišla kvůli zdravotním problémům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Ludvík

Miroslav Ludvík | Foto: Filip Jandourek

„V podstatě bych řekl, že nám Trojkoalice sdělila, že nechce jednat s ANO, ale že chce jednat s paní primátorkou,“ uvedl šéf zastupitelů hnutí ANO Michal Hašek.

Poměrně ostře se pak na adresu koaličních partnerů vyjádřil předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Praze mluvili předseda pražských zastupitelů za Trojkoalici Petr Štěpánek a také politolog Lukáš Jelínek

„My jsme přišli s pevnou nabídkou osmi hlasů. Čekali jsme, že se bude jednat o tom, co je nejlepší pro Prahu, a zažili jsme hodinu naprostého politikaření, které nemělo nic společného s chodem hlavního města. Mělo to jednoznačně něco společného s ambicemi některých lidí,“ poznamenal Ludvík.

Trojkoalice, kterou tvoří Strana zelených, KDU-ČSL a STAN, jednání přerušila kvůli absenci primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Šéf zastupitelského klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) řekl, že „bez šéfa se nejedná“.

„Chceme mít skutečně jistotu, že jednáme ve formátu, v kterém budou věci dohodnuty a bude respektována koaliční smlouva,“ uvedl Štěpánek.

„Je to podle mě jenom víkendové odložení, takže za tím není třeba hledat víc, než se stalo, a my se velice rádi příští týden sejdeme znovu,“ doplni Štěpánek později.

I přes rozpory zatím ani jedna ze stran jednoznačně neřekla, že by budoucnost stávající koalice byla po dnešku mrtvá. ANO bude situaci řešit ještě odpoledne na mimořádném jednání klubu.

Trojkoalice přerušila jednání o vedení Prahy. Počká prý na uzdravení primátorky

Číst článek

Trhliny v koalici odhalilo jednání pražských zastupitelů z minulého týdne. Na něm byli odvolaní čtyři z jedenácti radních, konktrétně Matěj Stropnický (SZ), Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD).

S návrhem přišla opozice, pro změny však hlasovali i koaliční zastupitelé. Ti mají v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů – 17 jich má vítěz voleb ANO, po osmi pak Trojkoalice a ČSSD.

Podle politologa Lukáše Jelínka se zachování stávající koalice jeví jako nejsnazší cesta. Nahrává tomu rozložení sil i výhrady, které proti sobě ty či ony strany v zastupitelstvu mají.

„Vlastně jsou tyto tři subjekty nuceny spolupracovat, ačkoli si zjevně si nerozumí nejenom lidsky – z těch dnešních vyjádření sociálních demokratů na adresu zelených to celkem jasně vyznívalo – ale nerozumí si ani programově. Tam se podle mě odehraje velmi zásadní střet o otázky, které souvisejí s rozvojem Prahy, s odpadovým hospodářstvím a podobně, na které ty jednotlivé strany nemají úplně stejné odpovědi,“ řekl Jelínek.

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme