Jak ušetřit stolitry vody? Variantou jsou 'zázračné' kompostovací toalety

Mezi lidmi roste zájem o ekologické toalety, které nepotřebují přívod vody ani napojení na kanalizaci. Nepořizují si je ale jenom lidé, kterým záleží na životním prostředí. Na místech, kde nemají kanalizaci a úřady nepovolí stavbu jímky, je to jeden ze způsobů, jak funkční záchod postavit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toaleta v arktické divočině. I v kadibudce je dělobuch, aby mohl polárním v případě potřeby odehnat medvěda

Toaleta v arktické divočině. I v kadibudce je dělobuch, aby mohl polárním v případě potřeby odehnat medvěda | Foto: Romana Lehmannová

„Na tomto místě rozdíl nepoznáme. To co dělá tu toaletu zázračnou, je pod podlahou, kde se ukrývá kompostér,“ říká Martin Šrom, vedoucí centra ekologické výchovy Rozmarýnek v brněnském Jundrově, kde mají dvě velké kompostovací toalety. Tu nejstarší už 12 let.

„Kompostovací toalety funguje tak, že do porcelánové místy spadne odpad a rozdělí se na dvě části. Do přední části stéká tekutá část a do zadní pevná část. Ta spadne do kompostéru, a pokud tam přidáváme nějakou organickou hmotu jako posekanou trávu nebo větve, tak dochází k rychlému rozkladu a kompostér není potřeba vyvážet. Dobrá kompostovací toalety by nemela zapáchat,“ tvrdí.

Přemnožený predátor hubí ptáky a šíří nemoci. Pražské toulavé kočky čeká kastrace

Číst článek

Toaleta v Rozmarýnku má kompostovací nádobu obrovskou. V letním období táborů ji využívají stovky dětí. Pořídit jdou ale i běžné toalety pro domácnost

„Ty toalety pro interiéry se pohybují řádově od 15 do 20 tisíc. Když to srovnáme s jímkami nebo septiky, které se musí budovat, tak tam ta cena vychází kolem 100 tisíc. Bez těch dalších nákladů, které musíte neustále hradit za vyvážení odpadu,“ říká František Kurtin, který provozuje internetový obchod.

Zájem o kompostovací toalety se podle něj zvyšuje hlavně mezi chataři, kteří jimi nahrazují běžné suché záchody nebo kadibudky. A to kvůli vyššímu komfortu.

„Průměrný Brňan spotřebuje 90-100 litrů pitné vody. Z těch 90 litrů může polovina protéci nádržkou na záchodě a toaleta kompostovací to splachování nepotřebuje vůbec, takže ta úspora pitné vody je výrazná,“ zdůrazňuje Martin Šrom i ekologickou stránku věci.

Změna návyků nebo samotné toalety tak může být jedním z prvních kroků, jak začít šetřit pitnou vodou.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme