Místostarostovi Třebíče Pavlu Pacalovi zaplatí město cestu do Afriky

Třebíč platí svému nezávislému místostarostovi Pavlu Pacalovi cestu do Afriky. Jede tam hledat nové investory. Opoziční zastupitelé to však považují za obyčejný výlet za peníze daňových poplatníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pod Stolovou horou se rozkládá Kapské Město

Pod Stolovou horou se rozkládá Kapské Město | Foto: Robert Mikoláš

Odhadované náklady na tuto dle Pacalových slov podnikatelskou misi jsou zhruba 50 tisíc korun. Výsledná částka však může být i vyšší. Jen letenka vyjde zhruba na 22 tisíc korun, k tomu přelety mezi jednotlivými městy, ubytování v hotelech, které nepatří v JAR k nejlevnějším, a také strava.

Otázkou je, zda se tyto vynaložené prostředky na místostarostovu cestu městu vůbec vrátí. Podle opozice, která to považuje za obyčejný výlet, ovšem placený z peněz daňových poplatníků, rozhodně ne. V 15 dnech má Pacal naplánovaných pět setkání.

Sám Pavel Pacal připouští, že by uvítal návštěvu kratší, ale podle něj to nejde. „Je to zkrátka organizovaná skupina, která je zaštítěna nějakou misí, a těžko člověk zvolí jiný den odletu, bez toho aniž by se rapidně zvedly finanční náklady na tento odlet na sólo letenku,“ řekl Pacal.

Starosta města lidovec Pavel Janata nevidí na vyslání nezávislého místostarosty Pavla Pacala do JAR nic špatného. Očekávaným přínosem má být navázání podnikatelských kontaktů a hospodářské spolupráce.

Má nalákat investory, tvrdí město

Zapadá to prý i do strategie nového vedení města čili nalákání nových investorů. Jihoafrická republika je zemí, kde podle starosty funguje hospodářství v celé své šíři a vedení města předpokládá, že se tam najdou partneři, kteří by měli zájem umístit svoji výrobu do třebíčské průmyslové zóny.

Návrh do rady na cestu místostarosty do JAR připravovala jeho přítelkyně Dagmar Moláková. Město už místostarostovi uhradilo zálohu na letenku a rezervaci několika hotelů. Tato záloha byla uhrazena z rozpočtu odboru rozvoje a územního plánování, kterému šéfuje právě Dagmar Moláková.

Po návratu bude vystavena faktura na základě reálného vyúčtování, která bude opět hrazena z rozpočtu odboru rozvoje a územního plánování. Takto je to černé na bílém napsáno v usnesení rady, radní to schválili, starosta za KDU-ČSL Pavel Janata podepsal.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme