Opava chce developerovi zaplatit 30 milionů. Za to, že firma nepostaví obchodní centrum

Jedenáct let se dohaduje opavský magistrát s developerskou firmou, která chce uprostřed památkové zóny postavit obchodní centrum. Nyní město přichází s plánem vyřešit spor jakýmsi „odchodným“. Firma by za to, že z města odejde, dostala 30 milionů korun. Soudě podle veřejné debaty by obyvatelé města nebyli proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum Slezanka

Obchodní centrum Slezanka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

„Byl jsem příjemně překvapen, že jednoznačný většinový názor vyjádřil podporu ukončení smlouvy s firmou Crestyl, a to i za cenu kompenzace, která má být vyplacena. Zatím to vypadá tak, že by to mohlo projít,“ uvedl opavský primátor Radim Křupala (ČSSD).

Zastupitelé budou o třicetimilionovém odchodném pro developera hlasovat 19. září.

Třeba opoziční zastupitelka za sdružení Opavané Hana Brňáková je ovšem opatrná. Jak říká, ještě neví, jestli návrh podpoří. Má strach z možné arbitráže a soudní dohry.

„Už se v kdekterém městě stalo, že potom byli popoháněni zastupitelé. Fakt bych byla v tomto směru obezřetná, opatrná a nechala to ošetřit, co nejvíc to půjde,“ poznamenala Brňáková.

Ani možným odchodem developera však vleklá kauza zdaleka neskončí.

Původně mělo komerční centrum obsáhnout i stávající obchodní dům Slezanka – nevelkou jednopatrovou stavbu, která proslula jako nejdražší obchodní dům v Česku. Město ho odkoupilo za více než čtvrt miliardy korun, ale výlohy jsou už léta opuštěné.

Co s tím, to řeší v pořadí už čtvrtý primátor.

Martin Knitl, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme