Pražské strážníky a záchranáře zvládne odposlouchávat i laik, tvrdí zastupitel

Radiový systém, který v Praze využívají strážníci, záchranáři či dopravní podnik, není dostatečně zabezpečen a může jej odposlouchávat i laik. Tvrdí to pražský zastupitel Ondřej Profant (Piráti), kterému k odposlouchávání systému údajně stačila běžně dostupná anténa za zhruba 300 korun. Hlavní město si je podle mluvčího Víta Hofmana vědomo závažnosti této situace a připravuje zakázku, která má zajistit mimo jiné šifrování systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská policie Praha

Městská policie Praha | Foto: Tomáš Adamec

Praha dala za vybudování radiového systému Tetra, který využívá rovněž technická správa komunikací, podle pirátů 680 milionů korun. Podle Profanta jde o obrovské bezpečnostní riziko.

„Pravděpodobně hrozí, že se někdo nabourá do dopravního značení a navede řidiče v pražských tunelech do protisměru a v případě teroristického útoku by mohli teroristé odposlouchávat pokyny, které dostává městská policie od policie státní," uvedl Profant.

Podle mluvčího Hofmana si je pražský magistrát vědom závažnosti této situace, a připravuje proto zakázku, která by měla šifrování systému zajistit. Ještě před tím si ale zadal u poradenské firmy KPMG studii, která má celý systém analyzovat a navrhnout koncepci rozvoje.

„Tato studie je ve fázi před převzetím a potvrzuje správnost plánované investice. Předpokládá se, že návrh řešení – záměr na vyhlášení veřejné zakázky bude předložen radě hlavního města do konce roku,“ uvedl Hofman.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme