Odvolací soud snížil smíchovskému řidiči trest na 6 let. Neuvěřil mu ale, že před nehodou nepil

Odvolací soud o rok zmírnil trest řidiči Markovi Půčkovi. Za smrtelnou nehodu v Praze-Smíchově má strávit šest let ve vězení. Za volant ale nesmí usednout celých deset let. Odvolací soud zároveň potvrdil, že mladík řídil opilý. Verdikt je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Kinských v Praze, místo autonehody

Náměstí Kinských v Praze, místo autonehody | Foto: Filip Jandourek

„Jsem zklamaná, myslím, že viník má větší práva než oběť. Nám to Marušku nevrátí a on se opravdu nikdy neomluvil,“ reagovala matka sražené dívky Helena Čiháková na dnešní verdikt soudu.

Obvodní soud pro Prahu 2 mladíka původně poslal na 7 let za mříže a na 8 let mu zakázal usednout za volant. Jenže proti verdiktu se odvolal státní zástupce i obhajoba.

Odvolací státní zástupce Stanislav Potužník považuje i šestiletý trest za dostatečný. Podstatné pro něj je, že si Půček celých deset let nesmí sednout za volant.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní stání se smíchovským řidičem Markem Půčkem v reportáži přiblížila Evelyna Kulíšková

Soudce Tomáš Stuchlík totiž mladému řidiči nakonec neuvěřil, že před nehodou nepil. I vzhledem k mnoha přestupkům a zákazu řízení z minulosti proto Půčkovi navýšil zákaz řízení na úplné maximum, které trestní řád povoluje.

„Že pravidla dopravy byla porušena tím nejhrubším způsobem, o tom sporu není,“ zdůvodnil s tím, že proti Půčkovi vypovídala celá řada svědků.

„Naprosto nedisciplinovaný řidič. Pakliže by byl trest zákazu řízení na doživotí, tak bych ho určitě navrhl,“ řekl k tomu státní zástupce Stanislav Potužník

Proti pravomocnému rozsudku se výrazněji neohradila ani obhajoba. Podle advokátky Mileny Arnoštové soud částečně jejím požadavkům vyhověl, když zmírnil trest i zařazení do mírnější věznice s dozorem.

„K dalšímu postupu se vyjádřit nedokážu, teprve se poradím s klientem, zdali budeme podávat dovolání či nikoli,“ uvedla.

Arnoštová pro Půčka původně chtěla jen podmínku a zákaz řízení maximálně na 5 let.

Evelyna Kulíšková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme