Stropnický zůstane ve funkci náměstka primátorky Prahy. Trojkoalice ho neodvolá

Matěj Stropnický ze Strany zelených zůstává nadále náměstkem pražské primátorky Adriany Krnáčové z Hnutí ANO. Trojkoalice Strany zelených, lidovců i Starostů a nezávislých odmítla při dnešním jednání požadavek koaličních partnerů ANO a ČSSD, aby ho odvolala z funkce. Spor v koalici rozpoutalo před dvěma týdny hlasování o pražských stavebních předpisech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání rady hlavního města Praha, Matěj Stropnický

Jednání rady hlavního města Praha, Matěj Stropnický | Foto: Filip Jandourek

„Klub přijal jednomyslně usnesení, že Trojkoalice odmítá ultimátum ze strany koaličních partnerů a trvá na věcné argumentaci a plnění programových priorit, což je především schválení nulové tolerance hazardu, změny financování městských částí a řešení sporných otázek územního rozvoje. My máme koaliční smlouvu a trváme na jejím plnění,“ řekl po jednání Trojkoalice předseda jejího zastupitelského klubu a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek ze Strany zelených.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším osudu koalice na pražském magistrátu mluvili Jan Wolf, radní pro kulturu z KDU-ČSL a Lukáš Kaucký, zastupitel za ČSSD

Jednání byl přítomen i Matěj Stropnický. Zopakoval, že je přesvědčen, že problém není v jeho osobě, ale v tom, že koalice v Praze nechce dělat žádné změny a jde tak dál na ruku developerům.

Pokud jde o možnost rozpadu koalice na pražském magistrátu, Štěpánek řekl, že „to je otázka pro ty, kdo přišli s personální změnou,“ tedy pro zástupce ANO a ČSSD.

Podle členů klubu je Trojkoalice jednotná. „Máme společný projekt a nemáme důvod, proč bychom z něho ustupovali,“ uvádí radní a předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

„Stále chceme pokračovat ve stávající koalici. Myslíme si, že není důvod k jakékoliv změně. Každá ze stran Trojkoalice má svého radního, kterého si nominují. My budeme respektovat rozhodnutí našich kolegů a partnerů,“ říká Wolf.

„Jsem si vědom toho, že tisky, které předkládá Matěj Stropnický, ať už jsou to tisky kolem stavebních předpisů, tisky kolem územního rozvoje, mu ne vždy prochází. Ale jsme na politické půdě. Není zásadní problém v nedohodě, stále je o čem jednat,“ dodává Wolf s tím, že spory mezi Stropnickým a primátorkou Krnáčovou přešly do dost osobní roviny.

Piráti do rady?

Kvůli sporům na magistrátu se dnes sešlo i vedení pražské KDU-ČSL. To se usneslo, že neopustí Trojkoalici a že magistrátní koalice s ANO a ČSSD je nejlepší možná varianta vzhledem k rozdělení křesel v zastupitelstvu. Rovněž uvedli, že o případném odvolání Stropnického mohou rozhodnout jen zelení. Ti budou o stavu koalice jednat ještě dnes večer.

Čtyřčlenný zastupitelský klub Pirátů, který dosud odmítal křesla v radě hlavního města, dnes uvedl, že by chtěl jednat o případné koaliční spolupráci na pražském magistrátu. Konečný souhlas s vyjednáváním musí dát vedení strany. Piráti odmítali od voleb podporu radě, v které budou členové ODS nebo ČSSD.

Spolupráci s Piráty prozatím vyloučil radní Jan Wolf, přednost má ale podle něj koalice s ANO a ČSSD.

Nejtěsnější většina

Náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD rozhodnutí Trojkoalice odmítl komentovat. Podle něj je nutné spor vyřešit nejprve mezi koaličními stranami:

„Já nebudu komentovat tyto věci přes média, protože z mého pohledu jsou to věci, které jsou vnitrokoaliční. Musíme si je vyřešit sami."

„V tuto chvíli zastáváme jednoznačné stanovisko, a tím je udržení koalice ve stávající podobě. Situace kolem náměstka Stropnického není jednoduchá. V posledních měsících se nechoval standardně. Situace bohužel vygradovala s pražskými stavebními předpisy. Vnímáme výtky Hnutí Ano a paní primátorky, která není spokojena s prací náměstka Stropnického,“ je sdílnější Lukáš Kaucký, zastupitel za ČSSD.

Spor v koalici rozpoutalo před dvěma týdny na hlasování o pražských stavebních předpisech. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) předložila svůj návrh předpisů a zároveň nechala schválit odebrání kompetencí týkajících se tvorby pražských stavebních předpisů právě Stropnickému.

Část pražské koalice pak minulý týden vznesla požadavek na sesazení náměstka primátorky. Nepřímo tím dokonce podmínila další existenci spolupráce. Stropnickému ANO a ČSSD vytýkají mediální výstupy.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme