U Blatné se protrhla hráz rybníka, voda zasáhla jeden dům a rozlila se do polí

Nedaleko Tchořovic na Strakonicku se ráno protrhla hráz rybníku Smyslov. Voda z víc než dvacetihektarové plochy se rozlila do okolních polí a luk. Zasáhla jeden obytný dům, z něhož záchranáři evakuovali dvě ženy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozená hráz rybníka v Huníkově u České Kamenice

Poškozená hráz rybníka v Huníkově u České Kamenice | Foto: Eva Holá, Tomáš Šácha

„Na Blatensku došlo k protržení hráze místního rybníka, který není nikterak veliký. Voda natekla do přilehlé zahrady, která byla pod hrází,“ řekl Českému rozhlasu policejní mluvčí Milan Bajcura.

Vodu ze Smyslova zachytila soustava rybníků, stále ale hrozí, že by mohla uniknout dál. Podle starostky Evy Křivancové (SNK Obce Tchořovice) tak může hrozit protržení dalšího rybníka.

„Problém nám dělá rybník Starý, který se naplnil a hráz začíná propouštět, takže je třeba ji hlídat, aby se neprotrhla. Jsou tu dobrovolní hasiči, popřípadě občani,“ uvedla Křivancová.

Obec Tchořovice vyhlásila ráno třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Na místo vyrazili profesionální hasiči, čerpat vodu ani jinak zasahovat ale nemuseli. Velitel zásahu pak ponechal na místě jen dobrovolné hasiče.

„Zatím nemáme vyčíslenou způsobenou škodu. Případ prověřují policisté z obvodního oddělení Blatná a hasiči společně s další firmou provedli zasypání hráze,“ doplnil policejní mluvčí.

Necelých deset kilometrů od Tchořovic jsou Metly, které se staly jedním ze symbolů povodní v roce 2002. Tehdy tam voda z protrženého rybníka zničila střed vsi. Povodně tenkrát v Metlách způsobily škodu přibližně za 100 milionů korun.

ČRo, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme