Astrofyzik Jiří Grygar odmítl cenu Česká hlava

Už poosmé se udělovala národní cena Česká hlava. Jeden z laureátů astrofyzik Jiří Grygar ji ale odmítl.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronom Jiří Grygar

Astronom Jiří Grygar | Foto: Radana Schaeferová

Jiří Grygar odmítl cenu za popularizaci vědy, kterou mu chtěla udělit vládní rada pro výzkum a vývoj v rámci projektu Česká hlava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Astrofyzik Jiří Grygar, který odmítl vládní cenu za popularizaci vědy, ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes vysvětlil své důvody

Grygar totiž nesouhlasí se změnami ve financování vědy, které rada zavedla. Podle něj vědu spíš poškozují. Cena je přitom spojena s finanční odměnou půl milionu korun.

"Ta cena nese jméno Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, která od července letošního roku soustavně poškozuje zájmy a dobré jméno Akademie věd České republiky, ve které pracuji. To je cena, kterou prostě nemohu přijmout," vysvětlil své důvody Grygar.

Fischera i Kopicovou Grygarovo rozhodnutí mrzí

Premiér Jan Fischer rozhodnutí Jiřího Grygara respektuje, i když ho mrzí, protože si výsledků jeho práce váží. Současně ale doufá, že bude mít možnost si s Grygarem o důvodech jeho výhrad promluvit.

Fischer dodal, že vzdělávání, věda a výzkum jsou pro jeho vládu priority i z hlediska financí.

"Přidávali jsme Akademii věd pro příští rok přes půl miliardy a dal jsem jasně najevo, že byť rok 2011 až 2012 vypadá v rozpočtovém výhledu velmi chmurně, jsem ochoten o tom jednat. Tato vláda není vládou likvidační, pokud jde o vědu. Jde o to, abychom s těmi prostředky uměli efektivně nakládat," řekl premiér Fischer.

Také ministryni školství Miroslavu Kopicovou Grygarovo rozhodnutí mrzí. I z toho důvodu, že vláda navýšila prostředky pro Akademii věd na příští rok.

"Je mi to líto i z toho důvodu, že právě tato vláda poté, co se ukázalo, že výsledky Akademie věd vedou k redukci prostředků, nesystémově navýšila prostředky pro Akademii věd pro příští rok a navíc se zavázala, že ani v letech 2011-2012 nebudou prostředky na vědu dramaticky klesat, alespoň do chvíli, než se podaří ten systém stabilizovat," uvedla Kopicová ve 20 minutách Radiožurnálu.

Ceny Česká hlava se udílely na galavečeru na Vysoké škole ekonomické v Praze. Letošními laureáty jsou onkolog Josef Koutecký, imunogenetik Jan Klein nebo firma C.C. Novasoft, která vyvinula systém na převod mluvené řeči do psaného textu.

Veronika Malá, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme